Armut Tatlısı Enfes tadıyla çok tercih edilen tatlı çeşitlerinden biri de armut tatlısıdır. Armut tatlısı, lezzetinin yanı sıra görünümüyle de iştah açmaktadır. Şık bir sunum yapmak isteyen kişilerin tercih edeceği tatlı çeşitlerinden biridir. Armut tatlısının lezzetli olması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Armut Seçimi Armut tatlısı için seçeceğiniz armutların sert olması gerekmektedir. Örneğin, kullanacağınız armutlar Santa Maria ya da Frenk çeşitlerinden olabilir. Armutların sert olmasının yanı sıra saplı olmasına özen gösterin. Armutların saplı olması, sunum yaparken şık bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır. Lezzet Arttırıcılar Armut tatlısı yaparken tarçın ya da karabiber kullanırsanız tatlınız daha lezzetli olacaktır. Aynı zamanda armut tatlısı yaparken kullanacağınız tencerenin boyutuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Tencere çok geniş olmamakla birlikte armutların dik durmasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Kullanacağınız tencere eğer çok geniş olursa sos tabanda kalır. Ayrıca, armut tatlısının daha lezzetli olmasını isteyen kişiler armutları haşlarken üzüm suyu yerine şarap da kullanabilir. Dinlendirme Süresi Son olarak, armut tatlısı yaparken armutları en az 3 saat sosun içinde bekletmeye ve ara ara ters düz yapmaya dikkat edin. Armut Tatlısı Malzemeleri
Armut Tatlısı Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencerenin içine üzüm ve nar suyunu koyun. Daha sonra üzerine limon suyu, tarçın, bal, karanfil ve şekeri ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra tencereyi ocağa koyun. Ocağın ısısını orta dereceye ayarlayın. Bu karışımı yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Kaynama işlemi devam ederken siz de armutları hazırlamaya başlayın. Armutları yıkayıp soyduktan sonra alt kısmından bir miktar kesin. Kesmenizin sebebi sunum yaparken dik durması içindir. Bütün armutlara aynı işlemi uyguladıktan sonra armutları sosun içine düzgünce yerleştirin. Armutların hepsini sosun içine yerleştirdikten sonra yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Pişirme işlemi devam ederken armutları ters düz yapmaya dikkat edin. Böylece armutlar sosunu iyice almış olacaklardır. Yarım saat geçtikten sonra armutların pişmesini bir kürdan yardımıyla kontrol edin. Kürdan rahat bir şekilde armutlara batıyorsa armutlar pişmiş demektir. Daha sonra pişen armutları servis tabağına alabilirsiniz. Servis tabağına aldıktan sonra kalan sosu da biraz daha koyulaşması için kaynatmaya devam edin. Sos koyulaşıncaya kadar kaynatın. Kalan sos yarıya inene kadar kaynattıktan sonra sosu çukur bir kabın içerisine koyun. Sosun üzerine armutları koyun ve bu şekilde 3 saat kadar bekletin. Armutlar sosun rengini alacaktır. Sosun rengini alan armutları dik bir şekilde servis tabağına koyarak servis yapabilirsiniz. Kalan sosu armutların üzerinden gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ergüder
13 Temmuz 2024 CumartesiArmut tatlısı yaparken üzüm suyu yerine şarap kullanmanın tatlıya nasıl bir lezzet katacağını merak ediyorum. Deneyen var mı acaba?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Ergüder,
Şarap kullanarak armut tatlısı yapmak, tatlıya daha derin ve zengin bir aroma katabilir. Şarap, üzüm suyuna göre daha kompleks tat profiline sahip olduğundan, armutların lezzetini daha yoğun bir şekilde ortaya çıkarabilir. Kırmızı şarap kullanırsan, tatlının renginde de güzel bir değişiklik olabilir. Beyaz şarap ise daha hafif ve meyvemsi bir tat ekleyebilir. Deneyenler genellikle memnun kaliyor, sen de bir dene istersen!
Afiyet olsun!