Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bağımlılık yapan ve sürekli tercih edilen bir tatlı türü olan peynir tatlısı, ülkemizde birçok yörede meşhurdur. Bilindiği gibi birçok peynir çeşidi yemeklerimize lezzet verdiği gibi tatlılarda da kullanılmaktadır. Ülkemizde lezzetinden sıkça bahsedilen bir tatlı olan peynir tatlısının, yani diğer ismiyle Kemalpaşa Tatlısı'nın kolay ve pratik tarifini anlaşılır ve uygulanabilir şekilde aktaracak olursak; öncelikle malzemelerimizi sıralamaya başlayabiliriz.

Peynir Tatlısı Malzemeleri

  • 350-400 gr tuzsuz tercihen inek peyniri
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu

Peynir Tatlısı Şerbet Malzemesi

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım adet taze limon suyu

Peynir Tatlısı Üzeri İçin Malzeme

  • Taze kaymak

Peynir Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin ve temiz bir kabın içerisine taze ve yağsız-tuzsuz tercihen inek peynirini rendeliyoruz. İçerisine yumurtaları kırıyoruz. İrmiği de karışımımıza ekliyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuzumuzu da ekledikten sonra ayrı bir kap içerisinde göz kararı unumuzu üzerine kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozu karışımımızı, peynirli ve yumurtalı olan diğer karışıma yavaşça ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuz, kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak hale gelinceye kadar un eklemeye devam ediyoruz.

Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olarak yoğurduğumuz hamurdan, yumurtadan biraz daha küçük parçalar kopararak avuç içerisinde yuvarlayarak şekil veriyoruz. Yağladığımız fırın tepsimize veya yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsimize, şekil verdiğimiz peynir tatlısı hamurumuzu diziyoruz. Önceden ısıttığımız (200 derece) fırınımızda hamur üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 25-30 dk sonra hamurları pişmiş olarak fırından çıkarıyoruz.

Hamurumuz fırında üzerleri kızarana kadar pişiyor iken biz de peynir tatlımızın şerbetini hazırlayabiliriz. 3 su bardağı toz şekerimizi tencereye koyup üzerine suyumuzu ekleyip ateşe koyuyoruz. Kaynamaya başlayan su ve şeker karışımımızın içerisine limon suyumuzu ekleyerek ocağımızın ateşini en kısık konuma getirerek şerbetimizin koyulaşmasını bekliyoruz. Yaklaşık 15-20 dk kısık ateşte kaynattığımız şerbetimiz koyu kıvam hali aldıktan sonra fırın tepsisinde pişmiş olan peynir tatlısı hamurumuzun üzerine döküyoruz. Servis öncesi tatlılarımızın üzerine dilediğimiz miktarda taze kaymak koyarak servis edebiliriz.

Peynir Tatlısı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peynir tatlımızı hazırlarken diğer tüm tatlılarda olduğu gibi tüm malzemenin taze ve oda sıcaklığında olmuş olduğundan emin olmamız gerekmektedir. Peynir tatlımızın şerbetinin sıcak şekilde pişmiş hamurun üzerine döküleceği için; hamurumuzun fırında pişme sürecine girdiğinde şerbetin hazırlanması daha olumlu olacaktır. Ayrıca şerbetimizin diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi kıvamlı olmasına dikkat etmeliyiz. Bu nedenle şerbeti kısık ateşte kaynatmak zorundayız.

Ekstra Bilgiler

  • Hamurun kıvamını kontrol etmek için elinize yapışmayacak ancak çok sert de olmayacak bir kıvamda olmasına dikkat edin.
  • Şerbeti hazırlarken şekerin tamamen eridiğinden emin olun, aksi takdirde şerbet kristalize olabilir.
  • Tatlıları şerbetle buluşturduktan sonra en az 2 saat dinlendirin, böylece şerbeti tam olarak çekmiş olacaktır.
  • Servis sırasında üzerine dövülmüş fındık veya ceviz serpebilirsiniz, bu tatlınıza ekstra lezzet katacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindistan Cevizli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kedi Dili Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kedi Dili Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri