Bayat Ekmek Tatlısı Bayat ekmek tatlısı, mutfakta israfı önlemek için yaratılmış bir tatlı gibi görünse de aslında bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için ideal bir yöntemdir. Bayat ekmekler ile yapılan tatlı tarifleri, damak zevkine göre çeşitlendirilip çoğaltılabilir. En pratik olanı, ekmek dilimlerinin üzerine hazırlanan sıcak şerbetin dökülmesiyle yapılan tatlıdır. Ekmek tatlısı, kaymak ve dondurma ile servis edilebilir. Bayat ekmeğin un olma özelliği ile ekmek helvası, keki, kurabiyesi de yapılabilir. Evde kalan bayat ekmekleri değerlendirme alanı aslında çok geniştir. İnce bir şekilde çekilen bayat ekmekler dolapta yahut dondurucuda muhafaza edilerek galeta unu yerine kullanılabilir. Bu un, tatlı olarak keklerde, pandispanyalarda ve şerbetli tatlı yapımlarında kullanılabilir. Bayat ekmekle yapılacak olan şerbetli ekmek tatlısı, pudingli ve meyveli ekmek dilimleri de gayet lezzetli tariflerdir. Bayat Ekmekle Yapılan Tatlı Çeşitleri
Bayat Ekmek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Bayat Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için bir tencereye su ve şeker konur. Orta ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın limon suyu da şerbete ilave edilir. Derin bir kabın içerisine yumurta ve şeker konur. Köpürene kadar mikserle çırpılır. Ekmek, irmik, haşhaş, tarçın, Hindistan cevizi de eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu ile vanilya eklenip karıştırılır. Orta boy bir fırın tepsisi yağlanır. Hazırlanan kek hamuru içerisine dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra hafif ılıması beklenir. Ilık şerbet üzerine dökülür ve ekmek tatlısı şerbetini çekene kadar 3-4 saat bekletilir. Tatlıyı servis etmek için istenilen büyüklükte dilimlere ayrılır. Üzerine kaymak koyulur ve Antep fıstığı, ceviz içi yahut fındık ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun. |
Akbatun
19 Temmuz 2024 CumaBayat ekmek tatlısını yaparken şerbetin kıvamını tutturmakta zorluk yaşayan var mı? Ekmek dilimlerinin şerbeti tam olarak çekmesi için ne kadar beklemek gerekiyor?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Akbatun,
Bayat ekmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını tutturmak bazen zor olabilir. Şerbetin kıvamının doğru olması için şeker ve su oranına dikkat etmelisiniz. Genellikle 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatarak ve limon suyu ekleyerek doğru kıvamı yakalayabilirsiniz. Ekmek dilimlerinin şerbeti tam olarak çekmesi için ise tatlıyı şerbetledikten sonra en az 1-2 saat beklemeniz iyi olur. Daha iyi bir sonuç almak için tatlıyı bir gece boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.
Selamlar!