Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, mutfakta israfı önlemek için yaratılmış bir tatlı gibi görünse de aslında bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için ideal bir yöntemdir.

Bayat ekmekler ile yapılan tatlı tarifleri, damak zevkine göre çeşitlendirilip çoğaltılabilir. En pratik olanı, ekmek dilimlerinin üzerine hazırlanan sıcak şerbetin dökülmesiyle yapılan tatlıdır. Ekmek tatlısı, kaymak ve dondurma ile servis edilebilir. Bayat ekmeğin un olma özelliği ile ekmek helvası, keki, kurabiyesi de yapılabilir. Evde kalan bayat ekmekleri değerlendirme alanı aslında çok geniştir. İnce bir şekilde çekilen bayat ekmekler dolapta yahut dondurucuda muhafaza edilerek galeta unu yerine kullanılabilir. Bu un, tatlı olarak keklerde, pandispanyalarda ve şerbetli tatlı yapımlarında kullanılabilir.

Bayat ekmekle yapılacak olan şerbetli ekmek tatlısı, pudingli ve meyveli ekmek dilimleri de gayet lezzetli tariflerdir.

Bayat Ekmekle Yapılan Tatlı Çeşitleri

  • Bayat ekmekli çikolatalı kek
  • Bademli ekmek dilimleri
  • Ekmekli krep
  • Ekmekli puding
  • İncirli ekmek turtası
  • Üzümlü ekmek tatlısı
  • Vişneli ekmek tatlısı
  • Sütlü ekmek tatlısı
  • Ekmek helvası
  • Bayat ekmek tatlısı

Bayat Ekmek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı bayat ekmek (ince çekilmiş)
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı mavi haşhaş
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Bayat Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için bir tencereye su ve şeker konur. Orta ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın limon suyu da şerbete ilave edilir.

Derin bir kabın içerisine yumurta ve şeker konur. Köpürene kadar mikserle çırpılır. Ekmek, irmik, haşhaş, tarçın, Hindistan cevizi de eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu ile vanilya eklenip karıştırılır.

Orta boy bir fırın tepsisi yağlanır. Hazırlanan kek hamuru içerisine dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra hafif ılıması beklenir. Ilık şerbet üzerine dökülür ve ekmek tatlısı şerbetini çekene kadar 3-4 saat bekletilir.

Tatlıyı servis etmek için istenilen büyüklükte dilimlere ayrılır. Üzerine kaymak koyulur ve Antep fıstığı, ceviz içi yahut fındık ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akbatun

19 Temmuz 2024 Cuma

Bayat ekmek tatlısını yaparken şerbetin kıvamını tutturmakta zorluk yaşayan var mı? Ekmek dilimlerinin şerbeti tam olarak çekmesi için ne kadar beklemek gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Akbatun,

Bayat ekmek tatlısı yaparken şerbetin kıvamını tutturmak bazen zor olabilir. ޞerbetin kıvamının doğru olması için şeker ve su oranına dikkat etmelisiniz. Genellikle 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatarak ve limon suyu ekleyerek doğru kıvamı yakalayabilirsiniz. Ekmek dilimlerinin şerbeti tam olarak çekmesi için ise tatlıyı şerbetledikten sonra en az 1-2 saat beklemeniz iyi olur. Daha iyi bir sonuç almak için tatlıyı bir gece boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.

Selamlar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nevzine Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Nevzine Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Pudingli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Pudingli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri