Tel Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tel Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayiflı Muhallebi Tatlısı

Tel kadayıf, su ve unun karışımıyla elde edilen hamurun ince tellere ayrılmasıyla yapılan bir tür yiyecektir. Kadayıf hafif pişmiş ve yumuşak bir kıvamdadır. Şerbetli ya da muhallebili tatlı yapımında kullanılır. Ceviz, fındık gibi malzemelerle hazırlanarak fırında ya da yağda kızartılabilir. Daha çok şerbetli olarak hazırlanan kadayıf, son zamanlarda muhallebili olarak da yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Künefe, yine çok tüketilen bir tatlıdır ve kadayıftan yapılır. Muhallebili kadayıf yapımı oldukça kolaydır ve lezzet bakımından da son derece hafif bir tatlıdır.

Tel Kadayıflı Muhallebi Tatlısı İçin Malzemeler

  • 300 gr taze kadayıf
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Muhallebisi İçin

  • 5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 tane yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sade krem şanti

Tel Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Nasıl Yapılır?

300 gr kadayıf kullanılmadan önce en az 3 saat buzlukta bekletilmelidir. 3 saat boyunca buzlukta bekletilen kadayıf, el ile ince ince didiklenir. Uygun bir tavanın içine tereyağı alınarak eritilir. Üzerine toz şeker ve incecik didiklenen kadayıf eklenip sürekli karıştırılarak kavrulur. Kadayıf kızardıktan sonra üzerine 1 su bardağı çekilmiş ceviz eklenir. Bir iki dakika daha cevizle kavrulduktan sonra soğuması için ocaktan alınır.

Uygun bir tencerenin içine süt, un, nişasta, toz şeker, yumurta ve vanilya karıştırılarak ocağa alınır. Koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi soğuması için bir kenara alınır. Muhallebi bir süre soğuduktan sonra içine toz krem şanti eklenerek mikser ile 2-3 dakika kadar çırpılır. Dikdörtgen ya da kare bir tepsinin tabanına kızartılan kadayıfın yarısı eşit şekilde serilir. Hazırlanan muhallebi, kadayıfın üzerine dökülür ve kalan kadayıf üzerine serpilir. Hazır hale gelen tel kadayıflı muhallebi tatlısı buzdolabına alınarak birkaç saat dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra tatlı servis için hazır olur. Dilimlenerek servise sunulabilir. Tel kadayıflı muhallebi tatlısı, kup bardaklara porsiyonluk olarak da hazırlanabilir.

Ekstra Bilgiler

Tel kadayıfını kavururken dikkatli olunmalı, sürekli karıştırılmalıdır, aksi takdirde tel kadayıfın yanma riski vardır. Ayrıca muhallebi pişirilirken sürekli karıştırmak da topaklanmayı önlemek için önemlidir. Bu tatlıyı daha zengin bir lezzet katmak için fındık, badem veya Antep fıstığı gibi farklı kuruyemişlerle de deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tecer

21 Temmuz 2024 Pazar

Tamam ama tel kadayıfını kavururken sürekli karıştırmak zorunda mıyım? Yoksa arada bir karıştırsam yeterli olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tecer, tel kadayıfını kavururken sürekli karıştırmak zorunda değilsin, ancak arada bir karıştırmak oldukça önemli. Bu şekilde kadayıfın eşit şekilde kavrulur ve yanma riski azalır. Tel kadayıfı kavurmak sabır gerektiren bir iştir; düşük ateşte ve dikkatli bir şekilde karıştırarak en iyi sonucu elde edebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sevgiliye Tatlı Sözler

Sevgiliye Tatlı Sözler

Güncel

Kestane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri