Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?
13 Temmuz 2024

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır

Şam tatlısı, artık çok nadir yerlerde yapılıp satılan leziz bir tariftir. Çocukluğumuzdan gelen ve aklımızda kalan en iyi tatlılardan biridir. Ara sıra sokaklarda tatlı satan satıcılarda rastlıyoruz artık. Bayramlarda daha çok rastlanır oldu Şam tatlısına. Bayramda Şam tatlısı yapıp misafirlerinizi geçmişe doğru küçük bir yolculuğa çıkarmak isterseniz, kesinlikle denemenizi öneririm.

Şam Tatlısı Tarifi

Malzemeler

  • 500 gr irmik
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı yoğurt (Sulu olacak)
  • 1 çay kaşığı dolu şekilde karbonat + üstüne sıkmak için 5-6 damla limon suyu
  • 1 orta büyüklükte kaşık vanilya

Üzerini süslemek için

  • Yer fıstığı ya da badem

Şerbet İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 fiske tuz


İrmik, un, şeker ve vanilyayı karıştırma kabına koyup güzelce karıştırın. Bir çay kaşığı karbonatı tam orta kısma koyup üstüne 5-6 damla limon sıkın. Üzerine 1,5 bardak yoğurdun sulu bölümünü ilave edin. Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta büyüklükte dikdörtgen borcama döküp yayın. Spatulayı ıslatarak Şam tatlısının üzerini düzeltin. Bu şekilde üzeri kapalı olarak en az 1 saat dinlendirin. Daha sonra da dikdörtgen şeklinde dilimlere kesin. Dilimlerin üstüne kabuğu alınmış yer fıstığı ya da badem yerleştirin. Çok fazla bastırmayın ki içe çökmesin. Fırına sürüp 170 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160'a düşürün ve nar benzeri kızarana kadar pişirin.

Şam tatlısının keki pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbetin malzemesini derin bir tencereye koyarak karıştırın. Yüksek ateşte tahmini 20 dakika kaynatın. Ocağın ısısına bağlı olarak bu süre daha uzun da olabilir. Koyu kıvamlı bir şerbet olmalıdır. Şam tatlısını fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla tekrar dilimleyin. Şam tatlısının sıcaklığı geçmeden, ilk sıcaklığı geçmiş olan şerbeti üstüne dökün. Yani Şam tatlısı çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak. Şam tatlısını tekrar ısı ayarı kapatılmış, çalışmayan fırına sürün fakat fırının kapağı açık olacak. Bunu, şerbet anında soğumasın ve Şam tatlısı şerbetini hızlı çeksin diye yapıyoruz. Fırın soğuduktan sonra kapağını kapatabilirsiniz. Şam tatlısı bu şekilde en az 6 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen Şam tatlısı çok daha lezzetli olacaktır. Şam tatlısını yanında kaymakla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Önemli Not:

Şam tatlısının daha çok kızarmış bir görüntü almasını istiyorsanız, fırın tepsisini margarinle yağlayıp üstüne pekmez gezdirdikten sonra tatlı karışımını tepsiye döküp birkaç dakika dinlendirin. Tepsiye döktüğünüz tatlı hamurunun üstüne bir fırça yardımıyla pekmez sürüp fırına koyun. Bu şekilde istediğiniz kızarmış görüntüyü elde edeceksiniz. Umarım bu püf noktası sizin de işinize yarar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Antep Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Antep Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekler Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişneli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri