Tel Kadayıflı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Tel Kadayıflı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayif Tatlılar

Tel kadayıf kullanılarak birçok çeşitte tatlı hazırlamak mümkündür. Kadayıf ile hazırlanan tatlı çeşitlerinin en başında künefe, kadayıf dolması ve tepsi kadayıf akıllara gelmektedir. Genellikle tel kadayıf, sütlü tatlılar ile beraber, şerbet eklenerek hazırlanabilir. Ancak kadayıf, çeşitli olarak paçanga böreğinde, muhallebili kadayıf olarak, telli baba tatlısında, kadayıfı kızartarak üzerine muhallebi ekleyerek ve daha pek çok değişik lezzette ve çeşitte kadayıf tatlıları hazırlayabilirsiniz.

Tel Kadayıf Çanağında Muhallebili Tatlı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 200 gram tel kadayıf
  • 125 gram tereyağı
Muhallebisi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Tel Kadayıf Çanağında Muhallebi Nasıl Yapılır?

İlk önce tel kadayıfları elimiz ile iyice birbirinden ayırıyoruz. Ardından küçük bir tavanın içerisinde tereyağını eritiyoruz ve küçük muffin kalıplarının içini yağlıyoruz. Kalan tereyağını tel kadayıfların içerisine dökerek iyice karıştırıyoruz. Daha sonra tereyağlı kadayıfları muffin kalıplarının içerisine yerleştiriyoruz. Kalıbın kenarına taşmadan tel kadayıflar güzelce yerleştirilir. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve muffin kalıplarını yerleştirin, kadayıflar iyice kızarana kadar tutalım. Bu arada derin bir tencerenin içerisine sütü, nişastayı, toz şekeri ve unu ekleyerek karıştıralım. Daha sonra ocağın üzerine alalım ve orta ateşte koyulaşıncaya kadar muhallebiyi pişirelim. Pişirdiğiniz muhallebiyi soğuması için bir kenara kaldıralım. Bu arada krem şantiyi soğuyan muhallebinin içerisine ekleyerek iyice çırpıyoruz. Muhallebileri muffin kalıplarının içerisine eşit olarak dolduruyoruz. En son iri ceviz içi ile süsleyerek tatlımızı servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.

Kadayif Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • Yarım kilo taze tel kadayıf
  • 3 adet yumurta
  • 1 bardak iri çekilmiş ceviz içi
  • Üzerine toz Antep fıstığı
Kadayif Dolmasının Şerbeti İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limon kabuğunun rendesi
Kadayif Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kadayıf dolmasının şerbetini hazırlamak için derin tencereye suyu, toz şekeri ve çeyrek limon kabuğunun rendesini ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıyoruz ve daha sonra soğuması için kenara kaldırıyoruz. Ardından tel kadayıfı elimiz ile birbirinden ayırarak elimiz bir parçasını alıp arasına iri ceviz içini koyarak dolma şeklinde sararak hazırlıyoruz. Kâsenin içerisine yumurtaları kırıp iyice çırpıyoruz, hazırladığımız kadayıf dolmalarını önce yumurtaya buluyoruz daha sonra kızgın yağın içerisinde nar gibi olana kadar kızartıyoruz. Kızaran kadayıf dolmalarını hemen soğuk şerbetin içerisine atıyoruz. Yaklaşık 2 dakika sonra şerbetin içerisinde tatlımızı servis tabağına alalım ve üzerine toz Antep fıstığı serperek servis yapalım. Afiyet olsun.

Sütlü Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 500 gram tel kadayıf
  • 1 su bardağı süt
  • 130 gram tereyağı
  • 250 gram ceviz içi
Sütlü Cevizli Tel Kadayıf Tatlısının Şerbeti İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 9 su bardağı su
  • 7 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu
Sütlü Cevizli Tel Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıfları geniş bir tepsinin üzerinde birbirinden ayırarak dağıtıyoruz. Daha sonra bir gece tel kadayıfları kuruması için dışarıda bırakıyoruz. Tatlıyı yapacağımız gün tepsinin altını tereyağı ile yağlayın ve kuruyan kadayıfları sererek örtelim. Tereyağını tel kadayıfların her yerine eşit parçalar halinde yerleştirelim. Burada dikkat edilmesi gereken tepsinin her alanına doğru orantılı olarak tereyağının konulmasıdır. Daha sonra ceviz içinin yarısını tel kadayıfın üzerini örtecek şekilde serpelim. İkinci katta yine tel kadayıfları döşeyelim ve tereyağını eşit dağıtalım. Ardından cevizi eşit olarak paylaşalım ve 2 çorba kaşığı kadar sütü kadayıfın üzerine dökelim. En üst kata kalan kadayıfları serperek döşeyelim ve tekrar 2 çorba kaşığı sütü dökelim ardından tereyağını eşit olarak kadayıfın üzerine yerleştirelim. Daha önceden ısıtılmış olan 200 derecedeki fırında iyice kızarana kadar pişirelim.

Şerbet Nasıl Yapılır?

Derin tencereye soğuk suyu ve şekeri ekleyerek ocağın üzerine almadan karıştıralım ve şekeri eritelim. Daha sonra ocağın altını açalım ve kaynamaya bırakalım. Şerbet kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Eğer tel kadayıf tatlısının hamur olmamasını istiyorsanız size küçük bir ipucu: şerbet ılık, tatlı mutlaka soğuk olmalıdır. Yaklaşık tatlının şerbetini içine çekmesi için 3 ile 4 saat bekledikten sonra dilimleyerek servis tabağına alalım. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Köstebek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Köstebek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Diyet Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Güncel

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri