Sarma Kadayıf Tatlısı Sarma Kadayıf Tatlısı, Türk mutfağının yöresel ve geleneksel tatlılarından biridir. Kadayıf, Türk mutfağında pek çok tatlının ana malzemesi olarak kullanılır ve sarma kadayıf tatlısı bu tatlıların en önemlilerinden biridir. Hazırlanışı diğer şerbetli tatlılara göre daha basit olan bu tatlının en önemli püf noktası, şerbetinin iyi ayarlanması ve kıvamının iyi tutturulmasıdır. Kıvam almamış, cıvık bir şerbet ile buluşturulan kadayıf sarmaları yumuşak ve hamurumsu olurken, şerbeti az gelen bir kadayıf tatlısı da kuru olur. Diğer şerbetli tatlılara oranla kadayıf tatlısı, özellikle bol şeker ve bol yağ kaldırabilen bir tatlıdır. Sarma kadayıf tatlısını özel günlerde, bayramlarda veya canınız tatlı çektiğinde kolayca hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için harika bir tatlı ziyafeti çekebilirsiniz. Gerekli Malzemeler
Şerbet İçin
Üzeri İçin
Sarma Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır? Sarma kadayıf tatlısını hazırlamaya ilk olarak şerbetini yaparak başlayalım. Uygun bir tencereye 4,5 su bardağı toz şeker ve 4 su bardağı su ilave edip karıştırdıktan sonra ocağa alalım. Orta ateşte kaynamaya bırakalım ve şerbet kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim. Şerbet kaynadıktan sonra üzerine bir dilim limon suyu ekleyip 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıp ocaktan alarak ılımaya bırakalım. Şerbet hazır olduktan sonra kadayıfları hazırlamaya başlayalım. 250 gr tereyağı ve yarım su bardağı sıvı yağı bir tavada eritip karıştıralım. Kadayıfları geniş bir tepsiye alıp tel tel ayrıştıralım ve üzerine eritilmiş tereyağı karışımını dökerek iyice karıştırarak yağa bulayalım. Yağa bulanış kadayıftan avuç içimize bir miktar alıp içine dövülmüş ceviz içi koyarak rulo şeklinde saralım. Tüm kadayıfları bu şekilde sardıktan sonra tabanı yağlanmış bir fırın tepsisine yan yana sıralayıp tepsiyi dolduralım. Fırını önceden 185 derecede ısıtarak tepsiyi fırına sürüp kadayıf sarmaların altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından aldığımız tepsiyi ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekletelim. İlk sıcaklığı çıkan kadayıf sarmaların üzerine, önceden hazırladığımız ve ılımış şerbeti bir çorba kepçesi yardımıyla gezdirerek dökelim. Kadayıf sarmaları şerbeti iyice çekmesi için 2 saat kadar bekletelim. Servis tabaklarına alıp üzerine toz Antep fıstığı serpiştirip süsledikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun. |
Çağlasu
12 Temmuz 2024 CumaSarma kadayıf tatlısı yaparken şerbetin kıvamını tam tutturmak için ne yapmamı önerirsiniz? Şerbetin cıvık ya da fazla koyu olmasının önüne nasıl geçebilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çağlasu,
Şerbetin kıvamını tam tutturmak için şu adımları takip edebilirsin:
1. Şeker ve su oranı: Genellikle 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanman yeterli olur. Bu oran, şerbetin ne fazla cıvık ne de fazla koyu olmasını sağlar.
2. Kaynama süresi: Şerbeti ocakta kısık ateşte kaynat. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika boyunca kısık ateşte kaynamaya devam etsin. Bu, şerbetin kıvam alması için yeterli bir süredir.
3. Limon suyu: Kaynama süresinin sonunda şerbetin içine bir kaç damla limon suyu ekle. Bu, şekerin kristalleşmesini önler ve şerbetin kıvamını korumasına yardımcı olur.
4. Soğutma: Şerbeti ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırak. Soğuyan şerbet kıvamını daha iyi gösterecektir.
Bu adımları takip ederek sarma kadayıf tatlısı için ideal şerbet kıvamını elde edebilirsin. Afiyet olsun!