Genel Bilgiler Baklavalık yufka, diğer yufkalardan daha ince ve daha çıtır bir yapıya sahiptir. Bu yufka ile sadece baklava yapmazsınız; aynı zamanda farklı tatlılar ve börekler de hazırlayabilirsiniz. Baklavalık yufka, piştiğinde diğer yufkalardan daha çıtır olur ve tatlılarınıza ekstra bir lezzet katar. Bülbül Yuvası Malzemeleri
Arası İçin
Süslemek İçin
Şerbeti İçin
Nasıl Yapılır? Tatlımıza başlamadan önce şerbetimizi yapıp soğumaya bırakıyoruz. Şerbetimiz, tatlımızın sıcak, şerbetimizin ise soğuk olması gerektiği için önceden hazırlanmalıdır. Derin bir tencereye 6 su bardağı su ve 6 su bardağı şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetimize 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyip koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Koyulaşan şerbetimizi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Bir tavada margarini eritiyoruz. Eriyen margarinin üzerine sıvı yağı ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı yufkaların arasına sürmek için kullanacağız. Tezgahımızın üzerine iki yufkayı aralarına yağ karışımı sürerek seriyoruz. Ardından iki yufka daha seriyoruz ve üst üste dört yufkayı yağlayıp seriyoruz. Dördüncü katın üzerine doğranmış fındık seriyoruz. Oklavayı alıp yufkaları oklavaya sarıyoruz. Sardığımız yufkayı ortadan başlayarak büzüp oklavadan çıkarıyoruz. Ucundan başlayıp içe doğru kıvırarak yuva şeklini veriyoruz. Daha önceden yağladığımız fırın tepsisine hazırladığımız yufkaları diziyoruz. Kalan yağ karışımını tepsideki yufkaların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen tatlımızı fırından çıkarıp, sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti döküyoruz ve bir saat kadar dinlendiriyoruz. Üzerine doğranmış Antep fıstığı serpip servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsun. Muhallebili Burgu Tatlı Malzemeleri
Muhallebisi İçin
Şerbeti İçin
Nasıl Yapılır? Baklava ile yapılan tatlılarda ilk önce şerbetini yapıyoruz ki, tatlımız olana kadar şerbetimiz soğusun. Ocağa bir tencere koyuyoruz. Şekeri ve suyu ekleyip kaynatmaya başlıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra birkaç damla limon suyu sıkıp koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Koyulaşan şerbetimizi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Sonra tatlımızın muhallebisini yapmaya başlıyoruz. Bir tencereye sütümüzü ve şekeri koyup kaynatmaya başlıyoruz. Şeker eridikten sonra unu ve irmiği ekleyip muhallebiyi kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra koyulaşana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Bir tavada tereyağını eritiyoruz. Tezgahın üzerine bir baklava yufkası seriyoruz ve üzerine tereyağı sürüyoruz. Sonra ortasından tutup çeviriyoruz ve yufka büzülüyor. Büzülen kısmına soğuyan muhallebiden koyuyoruz. Kenarlarından kalan yufkayı muhallebinin üzerine kapatıyoruz ve ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Bütün yufkaları aynı şekilde yapıp, önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen tatlımızı fırından çıkarıp şerbetini üzerine döküyoruz. Yarım saat şerbetini çekmesini bekliyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp, servis yapıyoruz. Afiyet olsun. |
Aramdil
11 Temmuz 2024 PerşembeBaklavalık yufkadan tatlı yaparken şerbetin soğuk, tatlının sıcak olmasının önemi nedir? Şerbeti önceden hazırlamadan da yapabilir miyim?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeAramdil, baklava yaparken ŞŸerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olmasının önemi, tatlının daha iyi ŞŸerbeti emmesini sağlamaktır. Sıcak tatlı, soğuk ŞŸerbeti daha hızlı ve eŞŸit bir ŞŸekilde emer, bu da baklavanın daha lezzetli ve ŞŸerbetinin dengeli olmasını sağlar. Şerbeti önceden hazırlamadan yapıp sıcak ŞŸerbeti sıcak tatlıya dökersen, tatlı hamur olabilir ve istenilen dokuyu elde edemeyebilirsin. Bu nedenle, ŞŸerbeti önceden hazırlaman ve soğutman önemlidir.