Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı

Karagöz tatlısı, görüntüsü ve adı ile ilişkilendirilen mükemmel bir tatlı tarifidir. Oldukça eski bir tatlı olmasına rağmen pek bilinmemektedir. Bol şerbetli ve fındıklı olan Karagöz tatlısının tadına doyamayacak ve vazgeçemediğiniz tatlılar arasında yer alacak. Yapımı oldukça kolay olan Karagöz tatlısının malzemeleri de her evde bulunabilen ya da kolaylıkla temin edilebilecek malzemelerdir. Karagöz tatlısı nasıl yapılır, hangi aşamalardan oluşur gelin hep birlikte öğrenelim.

Karagöz Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı ince dövülmüş + 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilin

Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karagöz tatlısının şerbeti için orta boy tencereye 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şeker eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırıldıktan sonra tencere ocağa alınır. 10 dakika şerbet kıvamı alana kadar kaynatılır. Ocaktan almadan önce limon suyu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Şerbetin içine vanilin eklenip karıştırılır ve soğuması için bekletilir.

Yoğurma kabının içine yumurta, yağ, yoğurt ve pudra şekeri eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve un eklenip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurun iyice özleşmesi için en az 10 dakika yoğrulması gerekir. Hamur kıvama ulaştıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatılarak 20 dakika dinlendirilir.

Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılır ve bu parça kakao ve fındık ile homojen bir şekilde yoğrulur. Geriye kalan sade hamur tezgahın üzerine alınarak merdane yardımı ile açılır. Hamurun dikdörtgen açılması gerekir. Kakao ve fındık ile karıştırılan hamur tezgahın üzerinde düzgün bir şekilde rulo haline getirilir. Hazırlanan rulo açılan sade hamurun kenarından yerleştirilir. Kakaolu hamur sade hamurun ortasında kalacak şekilde hamur rulo olarak sarılır. Fazla kalan hamurlar kesilir. Rulo sarılan hamurdan birer parmak genişliğinde parçalar kesilir. Her bir parça fırın kabına aralıklı olacak şekilde sıralanır. Fırın 180 derecede ısıtılarak hazırlanan hamurlar sıcak fırına verilir ve kızarana kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra üzerine soğumuş şerbet dökülür. Tatlı şerbeti tamamen çekene kadar 1 saat bekletilir. Son olarak üzerine iri dövülmüş fındık eklenerek Karagöz tatlısı servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Senabil

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu Karagöz tatlısını daha önce deneyen var mı? ޞerbeti tam olarak çekmesi için ne kadar beklediniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Senabil,

Karagöz tatlısını daha önce deneyen bir arkadaşım vardı ve ondan birkaç tüyo almıştım. Şerbetin tam olarak çekmesi için tatlıyı şerbetle buluşturduktan sonra oda sıcaklığında en az 2-3 saat bekletmek gerektiğini söylemişti. Ancak en iyi sonucu almak için gece boyunca bekletmek daha iyi olur. Bu şekilde tatlı, şerbeti tamamen çekiyor ve daha lezzetli oluyor. Umarım sen de dener ve beğenirsin! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sevgiliye Tatlı Sözler

Sevgiliye Tatlı Sözler