Hurma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Hurma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Tatlısı

Hurma Tatlısı, şerbetli bir tatlı türüdür ve Sivas yöresine aittir. Aynı zamanda "Kalburabastı" olarak da bilinir. Evde herkesin kolayca ve az malzeme ile yapabileceği bir tatlı çeşididir.

Hurma Tatlısı Malzemeleri

  • 1 adet yumurta
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı soğuk süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 kase kıyılmış ceviz veya fındık
  • Alabildiğince un

Şerbeti için

  • 4,5 su bardağı şeker
  • 5,5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon

Hurma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamamız gerekmektedir. Çünkü tatlı sıcak, şerbet ise soğuk olmalıdır. Bir tencereye şekeri ve suyu koyarak ocağın altını orta ateşte açıyoruz ve kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 40 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Ardından, içerisine 2-3 damla limon suyu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Tatlı hamurunu hazırlarken, öncelikle bir tavada tereyağını eritiyoruz. Sonrasında, bir kabın içerisine tereyağını, yumurtayı, sıvı yağı, sütü, yoğurdu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek karıştırıyoruz. Karışıma azar azar unu da ekleyerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun çok yumuşak olması gerekmektedir. Elde ettiğimiz hamura evde bulunan ceviz veya fındığı da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 15 dakika kadar dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, evde varsa kalbur, yoksa rendenin küçük tarafına hafifçe bastırarak açıyoruz. Açtığımız hamuru bir ucundan katlayarak sarıyoruz ve önceden yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamurları aynı şekilde hazırlıyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız sıcak tatlının üzerine soğumuş şerbeti döküyoruz. Tatlının şerbetini içine çekmesi için 2-3 saat bekliyoruz ve ardından servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emir Can

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Hurma Tatlısı yaparken şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması gerektiğini fark ettim. ޞerbetin soğuması için ne kadar beklemem gerekiyor ve bu sürede tatlıyı fırında tutmamın bir zararlı etkisi olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emir Can, hurma tatlısı yaparken şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması gerçekten önemlidir. ޞerbetin soğuması genellikle oda sıcaklığında 1-2 saat kadar beklemeyi gerektirir. Tatlının fırında fazla beklemesi ise kurumasına neden olabilir. Bu nedenle tatlıyı fırından çıkardıktan sonra üzerini kapatarak sıcaklığını koruyabilir ve şerbetin soğuması için yeterli zamanı kazanabilirsin. Uygun sıcaklıkta buluştuklarında tatlının daha lezzetli olacağını göreceksin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Diyet Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kazandibi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kazandibi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri