Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif tatlılar, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kalori bakımından düşük değerlere sahip oldukları için kilo alımına sebep olmazlar. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, bu tatlıların da fazla tüketimi kilo alımına yol açabilir. Hafif tatlılar, vitamin bakımından da oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Elmalı pasta, trileçe, limonlu parfe, kahveli parfe, irmik tatlısı, güllaç ve diyet muhallebi gibi birçok hafif tatlı çeşidi bulunmaktadır.

Trileçe

Trileçe, sütlü tatlı tariflerinin en hafif ve lezzetli olanlarından biridir. Aynı zamanda bir Balkan tatlısıdır. Trileçe yapımı, biraz uğraş gerektiren bir tatlı olmasına rağmen çok tercih edilir. Ancak kalori bakımından zengin olduğu için diyet yapan bireylerin tercih etmemesi gereken bir tatlıdır.

Kek İçin Malzemeler

  • 5 adet yumurta
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbet İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krema
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı süt tozu

Karamel Sosu İçin Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket krema

Trileçe Nasıl Yapılır?

Yumurta ve şekeri köpük rengini alıncaya kadar çırpın. Püf noktası, iyice karışması gerektiğidir. Sıvı yağı yavaş ekleyin ve çırpmaya devam edin. Daha sonra vanilyayı, irmiği ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın. Tüm karışımı tepsiye dökün ve 180 derecede 40-50 dakika pişirin. Şerbet için tüm malzemeleri büyük bir kaba alın ve iyice çırpın. Hazırladığınız bu karışımı buzdolabına koyun ve soğumasını bekleyin. Teflon tavaya şekeri dökün ve şeker belli bir kıvama gelene kadar karıştırın. Margarin ve kremayı şeker yanmadan ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Fırında pişen kek ılık olunca, şerbeti daha iyi emebilmesi için keke kürdanla delikler açın ve buzdolabında soğuttuğunuz şerbeti kekin üzerine dökün. Kekin şerbeti iyice çekmesi için biraz bekleyin. Hazırladığınız karameli üzerine dökün. Tatlınız soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Limonlu Parfe Tarifi

Limonu seven bireylerin tercih etmesi gereken bir tatlı türüdür. Limonlu parfe tatlısı, dondurma severler tarafından da çok tüketilir. Dondurmayla beraber yenildiği zaman tadına doyum olmaz. Özelliğini ve lezzetini limondan alan bu hafif tatlı, kalori bakımından oldukça düşük olduğu için diyet yapan bireylerin tercih edebileceği bir tatlı türüdür.

Limonlu Parfe Malzemeleri

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket krem şanti
  • 1 adet limon
  • 1 paket pötibör bisküvi

Limonlu Parfe Nasıl Yapılır?

Yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı kaplara alın. Sarıların içerisine 1 su bardağı şekeri ekleyip mikserle iyice çırpın. Ayrı bir kapta yumurta aklarını köpük haline gelene kadar çırpın. Krem şantiyi ayrı bir kapta süt ile hazırlayın ve içerisine limon kabuğunu rendeleyin. Limonun suyundan da birkaç damla ekleyin. Krem şantili karışım ile yumurta sarılı karışımı karıştırın ve iyice çırpın. Bu karışıma yumurta aklarını fazla bastırmadan ve ezmeden ekleyin ve karıştırın. Daha sonra, 1 paket pötibör bisküviyi robotta un haline getirin ve yarısını servis kabına serpin (servis kabı olarak dikdörtgen borcam tercih edebilirsiniz). Üzerine limonlu parfeyi dökün ve bisküvilerin diğer yarısını da parfenin üzerine serpin. Derin dondurucuda soğumasını bekleyin ve dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Veliye

12 Temmuz 2024 Cuma

Trileçeyi yaparken şerbeti ne kadar süre buzdolabında bekletmek gerekiyor? Süt tozunu bulamadığımda yerine ne kullanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Veliye, trileçe yaparken şerbeti buzdolabında en az 1-2 saat bekletmek, tatlının daha iyi çekmesini sağlar. Süt tozunu bulamadığında ise yerine aynı miktarda süt kreması kullanabilirsin. Bu, tatlının lezzetini korumaya yardımcı olacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni