Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tatlı, Osmanlı saray mutfağından gelen, sultanlara layık, çok lezzetli bir şerbetli tatlıdır. Diğer şerbetli tatlılara göre hazırlaması çok daha kolaydır. İftar sofralarında ve akşam yemeklerinde ikram edebileceğiniz gibi, bayram tatlısı olarak da hazırlayabilirsiniz. Muhteşem görünüşü ve lezzeti ile sizi asla mahcup etmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kolay gelsin.

Cevizli Tatlı Malzemeleri
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 150 gram eritilmiş margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çorba kasesi iri kıyılmış ceviz içi
Şerbeti için
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu
Üzeri için
  • Toz Antep fıstığı
Cevizli Tatlı Nasıl Yapılır?

Margarini kızarmayacak şekilde bir tavada eritiyoruz. Daha sonra eritmiş olduğumuz margarini ve sıvı yağı hamur karıştırma kabının içerisine alıyoruz. Üzerine yoğurdu ve toz şekeri ilave edip elimiz ile karıştırıyoruz. Daha sonra unu ve irmiği ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. En son kabartma tozunu kattıktan sonra, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Üzerine nemli bir bez örtüp, hamuru yarım saat dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, avuç içimizde yuvarlıyoruz. Ardından arasına bir miktar ceviz içi koyup yeniden yuvarlıyoruz. Şekil verdiğimiz hamurları yağ sürdüğümüz fırın tepsisine fazla sıkışık olmayacak şekilde sıralıyoruz. Daha sonra çatal ile bastırarak son şeklini veriyoruz.180 derece fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra daha hızlı soğuması için balkon veya benzer bir yere kaldırıyoruz.

Şerbetini hazırlamak için, bir tencerenin içerisine şekeri ve suyu koyup, karıştırıyoruz. Daha sonra ocağın üzerine alıp 15 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce limon suyunu ilave ediyoruz. Şerbet hazır olduktan sonra beş dakika kadar dinlendirip, soğuyan tatlıların üzerine kepçe ile yavaş yavaş ilave ediyoruz. Ağzınız da dağılan, gevrek bir tatlı olmasını isterseniz, şerbeti döktükten sonra üzerini açık bırakın. Şayet yumuşak kıvamlı bir tatlı olmasını isterseniz, tatlının üzerini daha geniş bir tepsi ile kapatmanızı öneririz. 2 saat sonra tatlı şerbetini tamamen çekmiş olacaktır. Hazır olan tatlıyı servis tabağına alıp, dilerseniz üzerini toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Cevizli Tatlı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Rum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

3 Renkli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

3 Renkli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sevgiliye Tatlı Sözler

Sevgiliye Tatlı Sözler

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6