İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli tatlı, birçok kişi tarafından özellikle yemekten sonra ailecek tüketilen hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. İncir, besleyici değeri yüksek bir meyve olduğundan, farklı tatlı çeşitlerinde sıkça kullanılır. İncirle yapılan tatlılar arasında cevizli incirli tatlı, kuru incir tatlısı, sütlü incir tatlısı ve pekmezli incir tatlısı gibi çeşitler yer alır. Sağlık açısından yararlı olan incir tatlısını nasıl yapabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.

İncirli Tatlı Malzemeleri

  • 25 adet kuru incir
  • Dövülmemiş yarım ceviz içi
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz şeker

İncirli Tatlı Nasıl Yapılır?

Kuru incirler, önceden hazırlanmış ılık su dolu bir kapta yaklaşık yarım saat bekletilir. Su içinde bekleyen incirler yumuşayıp pamuk kıvamına gelir. Daha sonra incirlerin sap kısımları bir bıçak yardımıyla biraz kesilerek tavaya muntazam bir şekilde dizilir. İncirlerin üzerine yarım ceviz içleri sırasıyla yerleştirilir. Ayrı bir kapta 1 çay bardağı şeker, 1 su bardağı su ile iyice çözülür ve tavadaki incirlerin üzerine dökülür. Kısık ateşte incirler iyice yumuşayıp şeker koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Bu işlem yaklaşık 20-25 dakika sürer. Kaynama işlemi tamamlanan incirler tatlı tabağına alınarak üzerine bir miktar toz şeker serpilir ve tatlı servise hazır hale gelir.

Pekmezli İncirli Tatlı Malzemeleri

  • 20 adet kuru incir
  • 20 adet bütün ceviz
  • 3 su bardağı pekmez
  • 2 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı susam

Pekmezli İncirli Tatlı Nasıl Yapılır?

Önceden hazırlanmış 20 adet orta boy kuru incir, yumuşaması için yarım saat kadar ılık su içinde bekletilir. Daha sonra 2 su bardağı su ve 3 su bardağı pekmez tencereye alınarak kaynatılır. Kaynayan pekmezli suya incirler eklenir ve pekmezin suyunu çekmesi beklenir. Bir miktar suyu çeken incirlerin üzerine cevizler eklenir. Bu işlem sırasında pekmezli suya şeker eklemeyin; pekmezin ve incirin şekeri yeterli olacaktır. Ardından kaynayan suyu incirler çekince 3 yemek kaşığı susam eklenir ve iyice karıştırılır. 10 dakika daha kaynatılan incirler ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan incirler tatlı tabağına alınır ve üzerine bir miktar ceviz içi serpilerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Balkı

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kuru incirleri yumuşatmak için ne kadar süre su içinde bekletmeliyim? Ayrıca, şekerin koyulaştığını nasıl anlarım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Balkı,

Kuru incirleri yumuşatmak için genellikle 15-20 dakika boyunca ılık su içerisinde bekletmeniz yeterli olur. Ancak, incirlerinizin tam olarak yumuşadığından emin olmak için ara sıra kontrol edebilirsiniz.

ޞekerin koyulaştığını anlamak için ise, şeker karışımının renginin koyulaşmasına ve balonsu bir yapı oluşturmasına dikkat edebilirsiniz. Ek olarak, bir kaşık yardımıyla şeker karışımından alıp soğuk su dolu bir kaba damlatırsanız, şeker damlasının katılaştığını fark edince koyulaştığını anlarsınız.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Sevgiler,
Veri

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Burçak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burçak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri