Hint Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Hint Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Hint Tatlıları

Hint tatlıları, dünya mutfağına meraklı olanlar için es geçilmemesi gereken tarifler arasında yer almaktadır. Baharatlı yemekleriyle bilinen Hint mutfağı, tatlılarında da baharatların aromasını eksik etmez. Tatlı şerbetlerinde gül suyunu ve kakule tohumunu kullanan Hintliler, Türk damak tadına yakın lezzetler sunmaktadır.

Hint Tatlı İsimleri ve Çeşitleri

  • Jalebi Tatlısı: Jalebi, yağda kızartılarak hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Sıvı bir hamurdan yapılır ve tercihe göre şekillendirilebilir. Şerbetine gül suyu ile aroma katılır.
  • Kalakand Tatlısı: Hint pastanelerinde bolca satılan ve festival tatlısı olarak bilinen Kalakand, helva kıvamında, sütlü ve fıstıklı bir tatlıdır.
  • Kheer Tatlısı: Hindistan cevizi ile tatlandırılmış bir sütlaç çeşididir.
  • Gulab Jamun: Şerbetli hamur tatlısıdır ve yuvarlak olarak şekillendirilir. Türk mutfağındaki Kemalpaşa tatlısına benzer.
  • Gajar Ka Halva: Havuç ile yapılan lezzetli bir helva çeşididir. Havuç, tereyağı ve çeşitli çerezlerle harmanlanıp sıcak olarak servis edilir.

Gulab Jamun İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 çay bardağı doğal süt tozu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yeteri miktarda sıvı yağ (kızartmak için)

Şerbeti İçin

  • 2 bardak şeker
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 6 tane kakule tohumu

Gulab Jamun Nasıl Yapılır?

Tatlıda kullanılacak şerbetin soğuk olması gerektiği için tatlıya başlamadan önce şerbet kaynatılır. Şerbeti hazırlarken koyu kıvamda olmasına dikkat edilir. Kakule tohumu ve limon, şerbet ocaktan alınmadan 1 dakika önce şerbete ilave edilip beraber birkaç taşım daha kaynatılır. Hazır olan şerbet bir kenara soğumaya bırakılır.

Tatlı hamuru için bir kabın içerisine un, irmik, karbonat, tereyağı ve süt tozu konur. Üzerine yavaş yavaş süt dökülerek karıştırılır. Süt tozunun doğal hamur işi için kullanılan süt tozu olması gerekmektedir; kahveler için olan süt tozu ile karıştırılmamalıdır. Hazırlanan hamur biraz sıvı olacaktır ve bu halde 15-20 dakika bekletilir. Bekleyen hamura yavaş yavaş un ilavesi ile ele yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur elde edilir.

Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağ konup kızdırılır, daha sonra altı kısılır. Hamurdan küçük toplar yaparak yağın içerisine atılır. Dağılan bir hamur olduğu için fazla dokunmadan her tarafı koyulaşıncaya kadar kızartılır. Kızaran toplar bir kevgir yardımıyla yağdan alınıp soğuk şerbetin içerisine atılır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır. Tercih edilirse tatlı toplarının ortası hafif kesilir ve arasına kaymak yahut dondurma koyulup öyle servis edilir.

Ekstra Bilgi: Hint Tatlılarında Baharat Kullanımı

Hint tatlılarında baharat kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle kakule, safran ve tarçın gibi baharatlar tatlılara ayrı bir aroma kazandırır. Bu baharatlar, tatlıların lezzetini zenginleştirir ve onlara özgün bir karakter katar.

Hint Tatlılarının Kültürel Önemi

Hint tatlıları, Hindistan'ın kültürel ve dini festivallerinde önemli bir yer tutar. Diwali, Holi ve Eid gibi büyük festivallerde özel olarak hazırlanan bu tatlılar, toplumsal bağları güçlendiren ve kutlamaların vazgeçilmez bir parçasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kekli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kekli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Elmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Trilece Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Trilece Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı İrmikli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı İrmikli Tarifi ve Malzemeleri

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saray Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)