Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı

Katmer tatlısı, özellikle Gaziantep ve Urfa bölgelerinde sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Fıstıklı tatlı yemeklerinden sonra hafif bir tatlı olarak tüketilse de, lezzeti ve doyurucu özelliği nedeniyle birçok kişi tarafından sabah kahvaltılarında kaymak ile tüketilen farklı bir lezzet olarak bilinir.

Katmer Tatlısı Malzemeleri

  • 200 gram un
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı
  • 100 gram süt kaymağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Katmer Tatlısı Nasıl Yapılır?

Usta ellerde şekillenen katmer tatlısının hazırlanışı aşamasında öncelikle tatlının hamuru hazırlanmalıdır. Geniş bir kap içerisine alınan 200 gram un, 1 çay bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz birbiri ile harmanlanır ve azar azar su ile yoğurulmaya başlanır. Kulak memesine gelen yumuşak bir hale gelen hamur, sıvı yağ ile yağlanarak bir kenarda kabarması ve hamurun kendisine gelmesi için yarım saat kadar bekletilir.

Hamur hazır olduktan sonra, elde yuvarlak yuvarlak yapılan hamur el ile basılarak merdane ile açılır. Merdane ile açılan hamurumuz incecik olana kadar işlem devam eder. Kâğıt inceliğine gelen katmerin arasına çekilmiş Antep fıstığı ve şeker serpilir ve dört köşesi bir araya getirilerek güzelce katlanır. Fırın veya tava üzerinde 10-15 dakika kadar pişirilir.

Pişim işlemi tamamlanan katmer üzerinde fıstık ve şeker taneciklerinden kaynaklı olarak yağlı bir yapı gözlemlenir. 5-6 parçaya bölünen katmer tatlı tabağına alınarak üzerine az miktarda fıstık serpilir ve yanında kaymakla birlikte ikram edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aras Kaan

12 Temmuz 2024 Cuma

Katmer tatlısının kahvaltıda kaymak ile tüketilmesi gerçekten lezzetli mi? Gaziantep ve Urfa bölgelerinde bu tatlıyı sıkça yiyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aras Kaan, katmer tatlýsýnýn kahvaltýda kaymak ile tüketilmesi gerçekten çok lezzetli oluyor. Gaziantep ve Urfa bölgelerinde bu tatlý sıkça tüketiliyor ve oldukça popüler. Özellikle incecik açýlan hamurunun içine konulan kaymak ve Antep fýstýðý ile birlikte fýrýnda pişirilmesi, katmere bambaşka bir tat katýyor. Kahvaltıda enerji ve tatlı krizini bir arada çözmek isteyenler için harika bir seçenek. Eğer bu bölgeleri ziyaret edersen, mutlaka denemeni tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balkan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri