Ekler Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ekler Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Tatlısı: Tarihi ve Önemi

Ekler tatlısı, Fransız mutfağının en sevilen ve bilinen tatlılarından biridir. İsmi Fransızca "éclair" kelimesinden gelir ve "şimşek" anlamına gelir. Bu isim, tatlının parlak ve çekici görünümünden kaynaklanır. Ekler, özel günlerde, doğum günlerinde veya beş çaylarının yanına mükemmel bir eşlikçi olabilir. Genellikle hazır olarak satın alınsa da, evde yapıldığında daha bereketli ve lezzetli olabilir. İlk denemede zorlayıcı gibi görünse de, birkaç deneme sonrasında pastanelerde satılan ekler tatlısının lezzetini aratmayacak nitelikte olacaktır.

Ekler Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı su
  • 4 tane yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı elenmiş un
  • Bir fiske tuz

İç Kreması İçin

  • 750 ml süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Dış Kreması İçin

  • 1 paket sıvı krema
  • 80 gr bitter çikolata

Ekler Tatlısı Nasıl Yapılır?

Ekler tatlısının yapılışına ilk olarak dış kremasını hazırlayarak başlayın. Krema için bir kutu sıvı kremayı bir pişirme kabına alın ve ısıtın. Isınmış olan kremanın içerisine çikolatayı ilave edip eritin. Birkaç saniye ocağın üzerinde kremayı bir tık kaynatın ve ocağın altını kapatın. Ardından kremayı soğuması için bir kenara kaldırın. Eğer krema soğurken arada bir karıştırırsanız üzerinin kaymak tutmasını önlersiniz.

İç kremasını hazırlamak için de tereyağı ile vanilya hariç tüm malzemeleri bir pişirme kabına alın ve çırpıcı ile karıştırın. Ardından ocağın üzerine tencereyi alın ve sürekli karıştırarak pişirin. Krema istenilen kıvama geldiğinde ise içerisine tereyağı ile vanilyayı ilave edip karıştırın ve kremayı bir kenara kaldırın.

Hamuru yapmak için de tereyağını ve suyu bir pişirme kabına alıp kaynatın. Ardından içerisine tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan harcın içerisine azar azar un ilavesi yapın ve bir kaşık ile sürekli karıştırın. Unu tamamen hamur kıvamına gelen dek karıştırın ve ardından hamuru ocağın üzerinden alın. Hamur çok ılık veya çok soğuk olmayacak şekilde bekletin ve istenilen ılıklığa geldiğinde içerisine yumurtaları kırıp ilave edin. Yumurtaları ilave ettikten sonra hamuru bir çırpıcı ile yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpın. Hazır hale gelmiş olan hamuru bir krema torbasının içerisine alın ve yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine hamurdan sıkın. Bu aşamada şeklinin ekler gibi uzun ve hafif ince olmasına dikkat edin.

Tepsiyi yaklaşık 180-190 derecelik fırına gönderin ve ekler hamurunun her tarafı hafif pembe olana dek pişirin. Piştikten sonra tamamen soğumasını bekleyin ve soğuduktan sonra uzunlamasına olacak şekilde ortadan ikiye kesin. Tatlının alt tabanına hazırlanmış olan kremadan sıkın ve üzerine diğer parçayı ilave edip hafifçe bastırın. Diğer kalan eklere de aynı işlemi uygulayın ve bir servis tabağına dizin. Tatlının üzerinde krema ve çikolata ile hazırlanmış sostan gezdirin. Ekler tatlısını buzdolabına kaldırın ve 5-10 dakika kadar dinlendirip sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri