Etimek Tatlısı Etimek, diğer bir adıyla peksimet, yani Zwieback, yumurta ile yapılan ve iki kez pişirilmiş, şekerli ekmek çeşididir. Tost ekmeğine benzeyen sert, kırılgan dilimler şeklinde üretilmiştir. Ekmekler birinci pişirilmeden sonra dilimlenerek ikinci pişirilme gerçekleştirilir. Etimek, çocukların beslenmesi için kullanılmaktadır. Mide rahatsızlığı olan hastalar için katı gıda olarak da tercih edilebilir. Etimek, Doğu Prusya, Almanya kökenli bir ekmektir. Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti (Şirket) tarafından "Etimek" adı ile üretilen peksimet, halk arasında da aynı markayla tanınmaktadır. Uzun süre bayatlamadan dayanabilen ve ayrıca savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen bir ekmek türüdür. Uzun süre tüketilmesi durumunda A vitamini eksikliğinden kaynaklanan tavuk karası hastalığına neden olduğu bildirilmiştir. Normal, tuzsuz ve kepekli gibi çeşitleri bulunan etimeğin üzerine biraz krem peynir veya çikolata sürüp afiyetle yiyebilirsiniz. Kepekli etimeğin her bir dilimi yaklaşık olarak 28 kaloridir. Etimek oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Yine de sağlık açısından tuzsuz olanı daha çok tercih edilmelidir. Etimek, fazla tüketildiği takdirde kabızlığa neden olabileceği için, özellikle kabızlık problemi çekenlerin uzun süreli ve fazla kullanması önerilmemektedir. Etimek Tatlısı Etimek, daha çok kahvaltılarda tüketilen bir ekmek çeşidi olmakla birlikte, yemeklerde özellikle de çorbalarda kullanılmaktadır. Ayrıca diyet yapanların da rahatlıkla yiyebileceği hem doyurucu hem de kalorisi az olan bir ekmektir. Farklı şekillerde tüketilebilen bu yiyeceği misafirleriniz için tatlı yapımında da kolaylıkla kullanabilirsiniz. Özellikle muhallebili tatlısı mükemmel bir lezzettir. İşte size Etimek tatlısı tarifi: Etimek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Kreması İçin
Şerbeti İçin
Etimek Tatlısı Üzeri İçin
Süslemek İçin
Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır? Büyük boy bir dikdörtgen borcama etimekleri dizin. Şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri tencereye koyup bir taşım kaynattıktan sonra etimeklerin üzerine dökün. Muhallebiyi hazırlamak için; nişasta, süt, un ve yumurtayı tencereye koyup, önce iyice karıştırın, sonra orta ateşte pişirirken, ara ara karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatın. Muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ekleyip iyice karışana kadar karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp hazırladığınız muhallebiyi şerbetli etimeklerin üzerine dökün. Etimek tatlısını soğumaya bırakın. En son olarak, krem şantiyi soğuk süt ile çırpıp tamamen soğumuş olan etimek tatlısının üzerine düzgün şekilde yayın. Üzerine dilediğiniz kadar Hindistan cevizi veya Antep fıstığı serpip soğuması için buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Emin
12 Temmuz 2024 CumaEtimek tatlısını yaparken şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu tencereye koyup kaynattığımda, şerbetin kıvamı nasıl olmalı? Şerbeti fazla kaynatırsam tatlıyı etkiler mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Emin,
Etimek tatlısı için şerbet hazırlarken şeker ve suyu kaynattığında, şerbetin kıvamı çok yoğun olmamalı, hafif akışkan olmalıdır. Şerbeti fazla kaynatırsan, şekerlenme riski artar ve şerbet koyulaşarak etimeklerin üzerinde kristalleşebilir. Bu da tatlının dokusunu olumsuz etkiler. Şerbeti kaynamaya başladıktan sonra kısa bir süre kaynatman yeterli olacaktır. Afiyet olsun!