Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tulumba Tatlısı

Tulumba tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle Ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmediğimiz bu tatlı, düğün ve cemiyet yemeklerinde de sıklıkla tüketilir. Trakya mutfağında yapımına sıkça rastlanan tulumba tatlısı, herkesin severek yediği bir lezzettir. Bu tatlıyı bilinen ve güvenilir yerlerden almak daha iyidir çünkü her yerde bulunmasına rağmen farklı kokular, aşırı yağlılık ve ağır tatlar ile karşılaşabilirsiniz.

Evde Tulumba Tatlısı Yapımı

En güzeli, tulumba tatlısını evde yapmaktır. Ancak bu tatlı, meşakkatli yapımı ve her aşamasında dikkat gerektiren bir süreç içerir. Oldukça emek isteyen bu tatlı, yerken tüm yorgunluğunuzu unutturur. Tulumba tatlısı için özel tulumba kalıpları veya hamurun doldurulduğu tatlı torbasının ucuna takılan aparat ile tatlıya tırtıklı şekil verilir. Tulumbaya benzeyen bu aparat ile sıkılıp tavaya atıldığında, tatlı "tulumba tatlısı" adını almıştır. Tulumba tatlısı, bilinen şekliyle her yörede sevilir ve çok tüketilir. Baklavadan daha ucuz olması nedeniyle talep daha fazladır. Ramazan ayında satış yerlerinde uzun kuyruklar oluşur. Yaz aylarında üzerine dondurma ile servis yapılarak da tüketilir ve bu şekilde de çok sevilir.

Tulumba Tatlısı Tarifinin Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı irmik
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • Bir fiske tuz
  • 3 adet yumurta

Tulumba Tatlısını Kızartmak İçin

  • Sıvı yağ veya sızma zeytinyağı

Şerbet İçin

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Koyu bir şerbet yapıp soğumaya bırakalım. Toz şekeri, suyu ve tereyağını bir tencereye koyup kaynatalım. Daha sonra 2,5 su bardağı unu eleyip kaynayan suyun içine ilave edelim. Tahta bir kaşıkla hızlıca karıştıralım. Hamur toparlanınca 2-3 dakika pişirelim, ardından ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Soğuyan hamura yumurtaları teker teker kırarak yedirelim. (Bu arada hamur parçalı bir görünüm alabilir, endişelenmeyin, yoğurdukça düzelecektir.) Nişasta ve irmiği de ilave edip yeniden yoğuralım.

Bir tencereye bolca yağ koyalım. Hamuru sağlam bir sıkma torbasına koyup soğuk yağın içine teker teker sıkalım. Tırtıklı kalıbınız varsa onunla da yapabilirsiniz, yoksa elinizle de şekil verebilirsiniz. Sıkma işlemi bittikten sonra ocağın altını açıp kızarmaya bırakalım. Tulumba tatlıları yağın üzerine çıktığında ocağın altını kısalım ve ara sıra karıştırarak kızartalım. Ne kadar yavaş kızarırsa o kadar çıtır olur.

Yağdan çıkardığımız tatlıları hemen şerbete atalım. 1-2 dakika şerbetin içinde bekletip kevgirle bir kaba alalım. Kalan hamurları kızartmak için tenceredeki yağın ılınmasını beklemeliyiz çünkü tatlılar hemen kızarmaya başlar ve içi hamur kalabilir. Çıtır çıtır olmaz.

Tulumba Tatlısı Servise Hazır

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İmam Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İmam Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Tül Perde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tül Perde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Türleri Nelerdir?

Tatlı Türleri Nelerdir?