Kalıpta İrmik Tatlısı İrmik tatlısı, tadı hoş ve damakta farklı bir lezzet bırakan hafif bir tatlıdır. Annelerimizin bizlere küçük yaşlardan itibaren tattırdığı bu lezzet, yapımı oldukça kolay olan tatlılar arasında yer alır. Kalıpta irmik tatlısı, bir kap içerisinde pişirildiğinde, bu kabın şeklini alarak güzel bir görsellik sunar. Bu özellik, özellikle misafirler ve çocuklar için hem göz hem de mideye hitap eden bir tatlı çeşidi olmasını sağlar. Malzemeler
Yapılış Aşamaları Bir tencere içerisine alınan 12 çorba kaşığı irmik ve 1 kg süt iyice karıştırılır. Ardından bu karışım ocağa alınarak kaynamaya bırakılır. İrmiğin topaklanmaması açısından, karışım sürekli karıştırılmalıdır. Muhallebi kıvamına gelen karışım, 3-4 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve içerisine vanilya ile çekilmiş ceviz eklenir. Bu malzemeler, muhallebi her tarafına yayılıncaya kadar karıştırılır. Hazırlanan muhallebi, daha önce hazırlanan şekilli kek kalıbına dökülür. Muhallebi kalıba döküldükten sonra, bir kaşık yardımıyla üstü düzeltilerek fırına verilir. Bu esnada tencerede kalan bir miktar muhallebi farklı bir kaba alınır ve içerisine 2 çay kaşığı kadar kakao eklenerek karıştırılır. Fırından çıkarılan kalıpta irmik tatlısının üzerine hazırlanan kakaolu muhallebi dökülür. Böylelikle, fırından çıkan kurumuş kek, muhallebinin sıcak ve sulu yapısından kaynaklı olarak yumuşayacaktır. Üzerine dökülen muhallebinin kek tarafından çekilmesi üzerine, sıcak çikolata sosu gezdirilerek hoş bir görsellik elde edilir. Sunum ve Servis Bir tatlı tabağı hazırlanarak, dilimlenen kalıpta irmik tatlısı üzerine alınır ve dilimlenerek servise hazır hale getirilir. Bu tatlı, soğuduktan sonra servis edilmelidir. Afiyet olsun. |