Şerbetli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Şerbetli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli İrmik Tatlısı

Şerbetli irmik tatlısı, yapımı oldukça kolay olan ve sunumu ile göz dolduran tatlılar arasındadır. Bu tatlı, misafirler tarafından da sevilerek tüketilir. Ayrıca, özellikle kadın toplantılarında yapılan tatlıların ilk sıralarında yer alır. Şerbetli irmik tatlısının yapımına geçmeden önce malzemelerini sıralayalım.

Şerbetli İrmik Tatlısı Hamuru İçin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 3 çay bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 3 çay bardağı irmik

Şerbeti İçin
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Şerbetli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli irmik tatlısı için öncelikle derin bir kabın içerisine yumurtaları kırıp, şekerle birlikte iyice çırpın. Bu çırpma işlemi, karışım beyazlaşıp köpükler olana kadar devam etmelidir. Yumurtalarda köpüklenmeler meydana geldiğinde yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip, çırpmaya devam edin. Daha sonra karışıma unu ve irmiği ekleyip çırpma işlemine devam edin. Hamur kıvama geldiğinde kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip, mikser veya çırpıcı ile yavaş yavaş karıştırın. Topaklanmalar kaybolana kadar çırpma işlemine devam edin.

Fırın tepsisini yağlayıp, üzerine hazırladığınız irmik hamurunu dökün. Fırın tepsisine boşalttığınız hamurun üzerine birkaç tane diş çöpü ile delikler açın. Böylelikle kek içerisindeki havayı almış olursunuz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, altı üstü güzelce kızarana kadar pişirin. Fırında kızarmaya başladığında fırını kapatıp, tatlıyı fırından alın. Böylelikle irmik tatlısının keki hazırlanmış olur. Bir kenarda soğuması için bekletin.

Daha sonra şerbetinin yapımına geçin. Bir tencerenin içerisine 5 su bardağı şekeri ve 5 su bardağı suyu ilave edip, limonu da ekleyin ve altını yakın. Şerbet kaynayıp yeterli kıvama geldiğinde ocaktan alın. Daha sonra yaptığınız irmik tatlısını dilimleyerek üzerine sıcak olan şerbeti boşaltın. Şerbetli irmik tatlısını dinlenmesi için bir saat kapalı bir alanda bekletin. İrmik tatlısı şerbetini çektikten sonra güzel bir servis tabağına bir dilim şerbetli irmik tatlısı koyup, üzerine fıstık ezmesi veya Hindistan cevizi ile süsleyip, sunuma hazır hale getirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şenkal

19 Temmuz 2024 Cuma

ޞerbetli irmik tatlısının hamurunu yaparken topaklanmaları önlemek için hangi yöntemi kullanabilirim? Ayrıca şerbetin kıvamını nasıl kontrol edebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞenkal, irmik tatlısının hamurunu yaparken topaklanmaları önlemek için irmiği yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemek önemlidir. Ayrıca, süt veya suyu eklerken de aynı şekilde yavaş yavaş ekleyip karıştırmak topaklanmayı önler. ޞerbetin kıvamını kontrol etmek için ise şerbeti kaynadıktan sonra kısık ateşte bir kaç dakika daha pişirerek koyulaşmasını sağlayabilirsin. ޞerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa şerbetten alıp soğutabilir ve damla testi yapabilirsin; şerbet damlası yoğun ve akışkan ise kıvamı olmuş demektir. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri