Şerbetli İrmik Tatlısı Şerbetli irmik tatlısı, yapımı oldukça kolay olan ve sunumu ile göz dolduran tatlılar arasındadır. Bu tatlı, misafirler tarafından da sevilerek tüketilir. Ayrıca, özellikle kadın toplantılarında yapılan tatlıların ilk sıralarında yer alır. Şerbetli irmik tatlısının yapımına geçmeden önce malzemelerini sıralayalım. Şerbetli İrmik Tatlısı Hamuru İçin
Şerbeti İçin
Şerbetli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır? Şerbetli irmik tatlısı için öncelikle derin bir kabın içerisine yumurtaları kırıp, şekerle birlikte iyice çırpın. Bu çırpma işlemi, karışım beyazlaşıp köpükler olana kadar devam etmelidir. Yumurtalarda köpüklenmeler meydana geldiğinde yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip, çırpmaya devam edin. Daha sonra karışıma unu ve irmiği ekleyip çırpma işlemine devam edin. Hamur kıvama geldiğinde kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip, mikser veya çırpıcı ile yavaş yavaş karıştırın. Topaklanmalar kaybolana kadar çırpma işlemine devam edin. Fırın tepsisini yağlayıp, üzerine hazırladığınız irmik hamurunu dökün. Fırın tepsisine boşalttığınız hamurun üzerine birkaç tane diş çöpü ile delikler açın. Böylelikle kek içerisindeki havayı almış olursunuz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, altı üstü güzelce kızarana kadar pişirin. Fırında kızarmaya başladığında fırını kapatıp, tatlıyı fırından alın. Böylelikle irmik tatlısının keki hazırlanmış olur. Bir kenarda soğuması için bekletin. Daha sonra şerbetinin yapımına geçin. Bir tencerenin içerisine 5 su bardağı şekeri ve 5 su bardağı suyu ilave edip, limonu da ekleyin ve altını yakın. Şerbet kaynayıp yeterli kıvama geldiğinde ocaktan alın. Daha sonra yaptığınız irmik tatlısını dilimleyerek üzerine sıcak olan şerbeti boşaltın. Şerbetli irmik tatlısını dinlenmesi için bir saat kapalı bir alanda bekletin. İrmik tatlısı şerbetini çektikten sonra güzel bir servis tabağına bir dilim şerbetli irmik tatlısı koyup, üzerine fıstık ezmesi veya Hindistan cevizi ile süsleyip, sunuma hazır hale getirin. Afiyet olsun. |
Şenkal
19 Temmuz 2024 CumaŞerbetli irmik tatlısının hamurunu yaparken topaklanmaları önlemek için hangi yöntemi kullanabilirim? Ayrıca şerbetin kıvamını nasıl kontrol edebilirim?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaŞenkal, irmik tatlısının hamurunu yaparken topaklanmaları önlemek için irmiği yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemek önemlidir. Ayrıca, süt veya suyu eklerken de aynı şekilde yavaş yavaş ekleyip karıştırmak topaklanmayı önler. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için ise şerbeti kaynadıktan sonra kısık ateşte bir kaç dakika daha pişirerek koyulaşmasını sağlayabilirsin. Şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa şerbetten alıp soğutabilir ve damla testi yapabilirsin; şerbet damlası yoğun ve akışkan ise kıvamı olmuş demektir. Kolay gelsin!