Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Şerbetli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Tatlılar

Şerbetli tatlılar, tatlı denilince akla gelen ilk lezzetler arasında yer alır. Tüketmesi oldukça keyif verici olan bu tatlılar, özellikle bayramlar ve özel günlerin vazgeçilmezidir. Binlerce farklı türü bulunan şerbetli tatlılardan birkaçı, evde kolayca hazırlanabilir ve mükemmel bir tatlı ziyafeti sunabilir. İşte sizler için derlediğimiz birkaç şerbetli tatlı tarifi.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı silme irmik
  • 1 su bardağı silme toz şeker
  • 1 su bardağı silme yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı silme elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yeteri kadar fıstık

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetimizi hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye toz şekeri ilave edip üzerine 3,5 su bardağı ılık su ekleyerek şekerin çözülmesini sağlayın. Ardından şerbet tenceresini orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan şerbetin üzerine yarım limon suyu ilave edip birkaç taşım daha kaynatın. Şerbeti ocaktan alıp ılıması için bir kenara bırakın.

Şam tatlısı hamuru için yoğurt, toz şeker ve sıvı yağı karıştırma kabına alarak tahta kaşıkla karıştırın. Ardından irmik, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın. Dikdörtgen bir cam tepsiyi iyice yağlayın ve hamuru tepsiye eşit şekilde yayın. Hamurun güzel kızarması için üzerine yoğurt sürüp fıstıkları düzgün bir şekilde yerleştirin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıya ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbeti döküp dilimleyin ve birkaç saat dinlendirip servis yapın.

Afiyet olsun.

Tel Kadayıflı Şekerpare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gram Tel kadayıf
  • 150 gram çam fıstığı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Hamuru İçin

  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 150 gr margarin veya tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 adet yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon suyu

Tel Kadayıflı Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlının hazırlanışına tel kadayıfları elimizle çekiştirerek kopararak başlayalım. Ardından uygun bir tavada tereyağını eritip, didiklenmiş kadayıfları ekleyerek hafifçe kızarana kadar karıştırarak kavurun. Kavrulan kadayıfların üzerine çam fıstıklarını ekleyip birkaç dakika daha kavurun ve ocaktan alın.

Hamuru hazırlamak için karıştırma kabına pudra şekeri, oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, sıvı yağ, süt ve sirkeyi ekleyin. Bir adet yumurtayı karışıma ekleyip diğer yumurtayı üzeri için ayırın. Tuz ve kabartma tozunu ekleyip unu azar azar ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve içlerine kavrulmuş kadayıf koyup kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp 190 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine ılık şerbeti döküp 1-2 saat dinlendirip servis yapın.

Afiyet olsun.

Kalbura Bastı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 150 gram tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi (Tatlının içi için)
  • 11 yemek kaşığı tepeleme elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Kalbura Bastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbeti hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye tüm şerbet malzemelerini ekleyip kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatın. Ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

Karıştırma kabına oda ısısında bekletilmiş tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı alıp çırpma teli ile karıştırın. İrmik, 6 yemek kaşığı un ve kabartma tozu ekleyip karıştırın. Kalan unu azar azar ekleyerek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve rende üzerinde bastırarak şekil verin. İçine ceviz içi koyup kapatın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 185 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince üzerine ılık şerbeti dökün ve şerbeti çekmesi için 1-2 saat bekletip servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ahmet Atik

30 Nisan 2024 Salı

İyi akşamlar akşama arkadaşlarla bir kafeye gidip dondurma yiyip oturalım diyorum. Fakat onlara dondurmanın yanında ne ikram edeyim çok kararsızım. Acaba şerbetli tatlılardan hangisi yanına uygun olur? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ferahna

Ahmet bey, dondurma ile beraber ikram edilecek en güzel tatlı şerbetli tatlılardan. Bir dilim künefe yada kadayıf ikram etmeniz hem tabağınızı dolu hem de lezzetli bir hale getirecektir. Afiyet olsun.

2. Cevap
cevap

Gün

Merhaba Ahmet Bey, dondurma yanında kadayıf tarzı tatlılar daha çok yakışmaktadır. Bu nedenle kesinlikle kadayıf çeşitleri arasından size uygun olanı tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için tamamen isteğinize kalmış bir durum olacağını söylemek isterim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

3 Renkli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

3 Renkli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri