Gül Tatlısı İrmikli Tatlı seven herkesin severek yiyeceği hem lezzetli hem de şık bir tatlıdır. İştah kabartan bu tatlı, hem irmikli hem de şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Özellikle Ramazan ayında açlıktan kan şekeri düştüğünde iftardan sonra tatlı isteği artar. İşte bu isteğe cevap verecek bir tatlıdır gül tatlısı. Malzeme ve tat olarak şekerpare ve saray tatlısı gibi tatlılara benzese de, irmikli gül tatlısının kendine has bir edası ve albenisi vardır. Oldukça şık bir sunum yapabileceğiniz irmikli gül tatlısını kolaylıkla yapıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Bakıldığında uzun uğraşlar gerektiği sanılan tatlı aslında oldukça kolay ve yapımı da bir o kadar keyiflidir. Siz de "tatlısız olmaz" diyenlerdenseniz, paylaştığım tarife uyarak sevdiklerinize ve kendinize gül tatlısı ziyafeti çekebilirsiniz. Yapımı için sadece el becerisi ve istek yeterli olacaktır. İrmikli Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
İrmikli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle derin bir kaseye iki adet yumurtayı koyup üzerine şekeri döküyoruz ve elimizle iyice karıştırıyoruz. Ardından yoğurt, sıvı yağ, margarin, kabartma tozu, vanilya ve irmik ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş un ilave edip bir güzel yoğuruyoruz. Hamurun kıvamına göre un ekleyebilir veya azaltabilirsiniz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmeliyiz. Hazırladığımız hamurdan avuç içi büyüklüğünde bir parça alıp oklava ile çok inceltmeden açıyoruz. Açtığımız hamurdan çay bardağı ile yuvarlak kalıplar çıkarıyoruz. Çıkardığımız yuvarlak kalıpları bir diğerinin ucuna gelecek şekilde diziyoruz. En üstteki yani bize bakan kısımdan karşıya doğru sarıyoruz. Daha sonra tam ortadan kesip iki adet gül şeklinde tatlı elde ediyoruz. Kesmiş olduğumuz tatlının bıçak değen kısmı alta, gül şeklini verdiğimiz kısmını üste gelecek şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Daha sonra güllerin tam ortasına gelecek şekilde fındık veya ceviz koyuyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı işlemlere devam ediyoruz. Hazırladığımız tatlımızı önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlılar fırında pişerken biz de şerbetimizi hazırlıyoruz. 3 bardak toz şekeri küçük bir tencereye koyup üzerine 3,5 su bardağı suyu ekleyip kaynatıyoruz. 15 dakika kaynayan şerbete çeyrek limonu sıkıyoruz. Fırından çıkardığımız tatlılar ve şerbet ılıyınca tatlıları şerbetle buluşturuyoruz. Şerbeti çekmesi için şerbet döktüğümüz tatlıların üzerine tepsi kapatıp halen ılık olan fırında bekletebiliriz. Dilediğiniz şekilde servis yapabileceğiniz irmikli gül tatlısını deneyeceğinizi ve beğeneceğinizi umarak afiyet olsun diliyorum. |
Öger
12 Temmuz 2024 CumaRamazan ayında kan şekerim düştüğünde iftar sonrası tatlı isteğim artıyor. Bu gül tatlısı tam da bu isteğe cevap verecek mi? Özellikle şekerpare ve saray tatlısına benzediği söyleniyor, peki bu tatlının farkı nedir?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSevgili Öger, Ramazan ayında kan şekerinin düşmesi nedeniyle iftar sonrası tatlı isteğinin artması son derece normal. Gül tatlısı, şekerpare ve saray tatlısına benzese de kendine özgü bir lezzeti vardır. Gül tatlısının en büyük farkı, adından da anlaşılacağı gibi gül şeklinde olmasıdır ve bu şekliyle göze hitap eder. Ayrıca, hamurunda ve şerbetinde kullanılan malzemelerle tat ve kıvam açısından farklılıklar gösterir. Denemenizi tavsiye ederim, tatlı isteğinizi karşılayacağından eminim. Afiyet olsun!