Tül Perde Tatlısı İncecik baklava yufkası arasında ceviz içi ile hazırlanan, hafif yumuşak içi ve çıtır dışı olan tül perde tatlısı oldukça lezzetli ve pratik bir tatlıdır. Baklavayı çok seven fakat yapımını zor bulan kişiler için de iyi bir alternatiftir. Bayramlarda ve Ramazan'da misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu tatlı, hazır baklava yufkası kullanıldığı için oldukça da kolaydır. Gün geçmiyor ki biz Türk kadınları yeni lezzetler bulup üretmeyelim. Elimizdeki malzemeleri değerlendirip yeni lezzetler keşfetmekte üzerimize yoktur. Tül perde tatlısı da işte böyle bir düşüncenin ürünüdür. İlk buluş kime ait bilinmez ama Antep ve Van'da çok yapılan bir tatlı çeşidi olduğunu biliyorum. Antepli bir arkadaşımın iftar yemeğine ince düşünerek yapıp getirmesi sonucu tül perde tatlısı ile tanıştım. O günden bu yana vazgeçemediğim bu tatlı tarifini sizinle paylaşıyorum ve denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Tül Perde Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Tül Perde Tatlısı Nasıl Yapılır? Tatlının yapımına öncelikle şerbeti hazırlayarak başlıyoruz çünkü şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması gerekiyor. Şeker ve suyu küçük bir tencereye koyup kaynamaya başladığı andan itibaren 5 dakika kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu ekleyip şerbeti soğuması için ocaktan indiriyoruz. Daha sonra mutfak tezgahının üzerine bir adet baklava yufkasını serip üzerine bir avuç ceviz içi serpiyoruz. Bir uçtan başlayarak pile pile büzerek tamamını hazırlıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Tatlıları tepsiye dizerken sıkıştırıyoruz ve tepsi doluncaya kadar aynı işleme devam ediyoruz. Daha sonra bir bardak sıvı yağı tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında hafif kızarmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlı pişerken biz de sosunu hazırlıyoruz. Üzeri için gerekli malzemeleri bir kasede iyice çırpıp hafif kızarmış olan tatlının üzerine gezdiriyoruz ve tekrar fırına veriyoruz. Fırında iyice kızarıncaya kadar pişen tatlıyı alıp 5 dakika dinlendiriyoruz. Soğuyan şerbeti üzerine gezdirip en az 2 saat bekletiyoruz ve soğuk olarak servis yapıyoruz. Servis yaparken dondurma veya kaymak kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |
Gizem
22 Nisan 2024 PazartesiBen tatlıları eskiden beri çok tüketiyordum fakat kilo probleminden dolayı son zamanlarda hafif tatlılara yöneldim. Bu tatlıda şeker yerine bal ve tereyağı yerine sıvı yağ kullanırsam lezzetinde büyük bir fark olur mu?
Cevap yazAdmin
22 Nisan 2024 PazartesiBal ve sıvı yağ kullanmak tatlının lezzetini biraz değiştirebilir, ancak hafif ve sağlıklı bir alternatif sunar. Bal, şekerden daha yoğun bir tada sahip olduğu için miktarını ayarlamak önemli, sıvı yağ ise tereyağına göre daha hafif bir lezzet sunar. Denemekten zarar gelmez, belki de yeni favori tarifini bulursun!