Geleneksel Kalburabastı Tatlısı Kalburabastı tatlısı, geçmişten günümüze sofralarımızdan eksik olmayan, özellikle düğünlerde, bayramlarda ve misafirlere ikramlarda sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Yapılışı kolay olmasına rağmen oldukça lezzetli ve hafif bir tatlı olan kalburabastıyı, canınız tatlı istediğinde veya konuklarınıza ikram etmek için pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bu tatlıyı denedikten sonra vazgeçemeyeceksiniz. Kalburabastı Tatlısının Malzemeleri
İçi İçin
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle derin bir kabın içerisine süt, sıvı yağ, yoğurt, irmik, karbonat ve oda sıcaklığındaki margarini ekleyip karıştırın. Daha sonra üzerine azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Yoğurulan hamurun üzerini temiz bir bez ile örterek dinlenmeye bırakın. Derin bir tencerenin içerisine su ve şekeri ilave edip tatlının şerbetinin şekerlenmemesi için şeker eriyinceye kadar karıştırın. Tatlının şerbeti kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyu veya limon tuzunu ilave edip 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Şerbet soğurken yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle top haline getirin ve hamuru bir kalbur üzerine bastırarak yaydıktan sonra ortasına dövülmüş ceviz içinden bir miktar koyarak hamurun kenarlarını ortada birleştirerek iyice kapatın ve ters çevirerek kalburdan alıp yağladığınız fırın tepsisine dizin. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Tatlıyı 180 derece önceden ısıtılmış fırının orta rafına sürerek pişirin. Tatlıların üzeri iyice kızardıktan sonra fırından çıkarıp tatlınız sıcakken soğuyan şerbeti kepçe yardımıyla üzerine dökün ve bir saat dinlendikten sonra tatlının üzerine Hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz. Tatlınız hazır. Afiyet olsun. |