Sütlü Nuriye Tatlısı Sütlü Nuriye tatlısı, Türk mutfağının geleneksel ve lezzetli şerbetli tatlılarından biridir. Şerbetli tatlılar genellikle ağır olsalar da, Sütlü Nuriye hafif ve sütlü şerbeti ile damaklarda enfes bir tat bırakır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, sonucun çekilen zahmete değeceğini garanti eden bir tatlı tarifidir. Şimdi, bu eşsiz tatlının malzemelerini ve yapılış aşamalarını detaylı bir şekilde inceleyelim. Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
Şerbeti İçin
Diğer Malzemeler
Sütlü Nuriye Tatlısı Nasıl Yapılır? Un elenerek geniş bir karıştırma kabına alınır. Unun ortası havuz şeklinde açılarak yumurta, süt, sıvı yağ, tuz ve sirke eklenir. Malzemeler önce karıştırılarak yavaş yavaş una dahil edilir. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bez ile kapatılarak buzdolabına alınır ve yarım saat dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra hamur üç eşit parçaya bölünür. Her parça 14 eşit parçaya bölünerek beze yapılır. Her beze nişasta ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan her yufkanın arasına nişasta serpilerek 14 kat üst üste koyulur. Diğer iki hamur parçası da aynı şekilde açılır ve her bir 14 parça tepsi büyüklüğünde açılır. Yuvarlak fırın tepsisi yağlanarak açılan yufka yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine çekilmiş fındığın yarısı serpiştirilir. Diğer hamur da aynı şekilde açılarak tepsiye yerleştirilir ve kalan fındık serpilir. Son kalan hamurlar da açıldıktan sonra tepsinin üst katına yerleştirilir. Tatlı istenilen şekilde dilimlenir. Margarini ocakta kızdırarak tatlının üzerine eşit olacak şekilde dökün. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hazırlanan tatlıyı fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbet İçin: Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra tencereyi ocağa alın ve 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız şerbete süt ilave edip karıştırın. Tatlı soğuduktan sonra sıcak şerbeti tatlının üzerine dökün. Şerbetini çekmesi için yaklaşık 1 saat bekleyin. Afiyet olsun. |