Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı tatlı, hem görünümü hem de tadı ile sofralarınızın baş tacı olacak bir tatlı çeşididir. Bu tatlı, mavi haşhaş denilen haşhaş türü ile yapılır ve oldukça sevilerek tüketilir. Kadınlar arasında yapılan günlerde, beş çaylarında, okul kermeslerinde muhakkak kendisine yer bulan bir tatlıdır. Lezzeti eşsiz olmasına karşın, biraz ağır bir tatlı olduğu için çoğu insan tarafından fazla tüketilmeyebilir. Özellikle şeker hastaları bu tatlıyı tüketmemelidir, çünkü oldukça şekerli bir şerbetli tatlıdır. Yapımı çok zor olmayan bu tatlı, önce keki hazırlanarak yapılır. Ardından şerbet ve krem şantisi eklenerek süslenir ve servis edilir. Lezzeti ile herkesin beğenisini toplayacak bir tatlıdır. Misafiriniz gelecekse, haşhaşlı tatlı yanına yapacağınız bir çay ile sunum yaparak gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Yanına herhangi başka bir tatlı ya da tuzlu yapmanıza gerek kalmayacaktır. Yeteri kadar tatlı anlamında doyurucu olacaktır. Şimdi bu güzel tatlının tarifine bakalım.

Haşhaşlı tatlı yapımı için gerekli malzemeler

  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çay bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket krem şanti

Haşhaşlı tatlının şerbeti için gerekli malzemeler

  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Tatlının yapımı için ilk olarak şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbet hazırlanır ve soğutulur, ardından kek hazırlanır ki kek sıcak, şerbet soğuk bir şekilde dökülür. Şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınır ve karıştırılıp ocağa konur. Ocak açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca on dakika kadar daha koyulaşması için kaynatılır ve ardından ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tatlının keki hazırlanmaya başlanır. Derin bir kap alınır ve içerisine üç adet yumurta kırılır ve bir su bardağı şeker eklenerek mikser yardımı ile köpürene kadar çırpılır. Yumurta ve şeker köpürünce haşhaş, irmik, sıvı yağ, yarım su bardağı süt eklenir ve tekrar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya da elenerek eklenir ve çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kek harcı dökülür. Dikdörtgen borcama da koyabilirsiniz. Borcam, fırın tepsisine göre daha küçük olduğu için daha kabaracaktır. Yüz seksen derece fırına tatlının hamuru konur ve pişmeye bırakılır. Fırınınızın özelliklerine göre pişme süresi değişebilir. Kek kabardıktan sonra kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kürdanı batırdığınızda hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Pişince fırından alın ve bir iki dakika kadar bekletip üzerine soğumuş şerbeti dökün. Ardından krem şantisini hazırlayınız. Bu arada tatlı da soğuyacaktır. Bir su bardağı süt ile krem şanti hazırlanır ve tatlı iyice soğuyana kadar şanti buzdolabında bekletilir. Tatlı soğuyunca krem şanti üzerine sürülür. Bir miktar haşhaş üzerine serpilerek süslenir. Haşhaşınız kalmadıysa tatlıdan bir dilim alın, krem şantisini sürmeden, robottan geçirin ve şantiyi döktükten sonra bununla süsleyin. Ardından dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rasâfet

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu haşhaşlı tatlının tadı nasıl oluyor? Görünüşü ve lezzeti ile ilgili deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz? Ben de misafirlerime yapmayı düşünüyorum ama acaba fazla ağır mı gelir diye tereddüt ediyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rasâfet,

Haşhaşlı tatlının tadı gerçekten oldukça özel ve farklı. Haşhaşın verdiği hafif çıtır çıtır dokusu ve tatlının şerbetiyle birleştiğinde ağızda hoş bir lezzet bırakıyor. Görünüşü de oldukça çekici; üzerindeki haşhaş taneleri ve altın rengi şerbetiyle göz alıcı bir sunum oluyor.

Lezzet olarak tatlı, genellikle çok ağır değil; çünkü haşhaşın kendine özgü aroma ve dokusu tatlıyı hafifletiyor. Eğer misafirlerinize sunmayı düşünüyorsanız, eminim ki beğeneceklerdir. Ancak tabii ki, tatlıyı sunarken yanında bir fincan çay ya da kahve ile ikram etmek, tadını daha da dengeleyebilir. Şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni