Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Tatlısı

Ekmek Tatlısı, hem yapımı oldukça kolay olan hem de lezzetiyle damaklarda iz bırakan bir tatlıdır. Ayrıca bayatlamış ekmeklerin değerlendirilmesinde de önemli bir role sahiptir. Bu tatlı sayesinde ekmek israfının önüne geçebilir ve fazla ekmek tüketimini azaltabilirsiniz. Hazırlanışı oldukça basit olan bu tatlının malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda verilmiştir. Şimdiden afiyet olsun.

Ekmek Tatlısı Malzemeleri

  • 12 adet tuzsuz etimek

Şerbeti İçin

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Muhallebisi İçin

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • Ceviz veya Antep fıstığı

Ekmek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı çok basit olan bu ekmek tatlısını yapmak için 2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri küçük bir tencereye alarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 5-6 dakika sonra altını kapatıp şerbeti 10 dakika kadar bekletin.

Eğer şerbetin karamelize olmasını istiyorsanız, öncelikle şekeri tencerede kavurun ve üzerine su ekleyerek şerbeti hazırlayın.

Geniş bir borcama 12 adet etimeği sıralayın. Kepçe yardımıyla şerbeti etimeklerin her noktasına gelecek şekilde dağıtın. Etimekler ıslanırken muhallebiyi yapmaya başlayabilirsiniz.

Orijinal tarifte verilen malzemeler 750 ml süt içindir. Ancak kullandığınız tepsi genişse, 1 litre süt ile de hazırlanabilir. Küçük bir tepsi kullanıyorsanız, malzemeleri etimek miktarına göre ayarlamanız gerekebilir.

1 litre sütün içine tereyağı ve vanilya dışında tüm muhallebi malzemelerini ekleyin ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan hemen sonra vanilya ve tereyağını ekleyip yaklaşık 2-3 dakika daha karıştırın. Muhallebi hazır olduktan sonra ocağı kapatabilirsiniz. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökün ve yüzeyini düzeltin.

Krem şantiyi tatlının tam üzerine dökmeden önce tatlının iyice soğumasını bekleyin. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz, krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu sebeple muhallebinin soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.

Soğuk hale gelmiş olan ekmek tatlısının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırlanmış krem şantiyi ekleyin ve yüzeyine yayın. Üstünü streç film ile kaplayarak buzdolabına kaldırın.

Ekmek tatlısını yaklaşık bir gün boyunca buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Üzerine ceviz veya Antep fıstığı serpiştirerek servis yapabilirsiniz. Ekmek tatlısı tarifi arayanlara, oldukça basit bir şekilde yapacakları bu lezzetli tatlıyı şiddetle tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Halilullah

26 Temmuz 2024 Cuma

Ekmek tatlısı yaparken şerbetin karamelize olması için şekeri tencerede kavurmanız gerektiğini söylüyorlar. Bunu daha önce deneyen var mı? Sonuç nasıl oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Halilullah,

Evet, şekeri tencerede kavurarak karamelize etmek, ekmek tatlısına farklı bir tat ve renk katıyor. ޞekerin karamelize olması, şerbetin daha yoğun ve lezzetli olmasını sağlıyor. Deneyimlerime göre, bu yöntemle yapıldığında tatlının sonuçları gerçekten çok iyi oluyor. Ancak, şekeri yakmamaya dikkat etmek gerekiyor; aksi halde tadı acımsı olabilir. Denemenizi tavsiye ederim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri