Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma tatlısı, çıtır çıtır dokusuyla ve yuvarlak şekliyle herkesin beğenisini kazanan bir tatlıdır. Özellikle Ramazan ayında sıkça tüketilen bu tatlı, mevlitlerde, cemiyetlerde ve özel günlerde de sıkça yapılır. Evde kolaylıkla hazırlanabilir ve tazeliğini uzun süre korur. Bu makalede, lokma tatlısının detaylı tarifini ve püf noktalarını bulabilirsiniz.

Malzemeler

Hamur İçin:

  • 1 kilo un
  • 1 litre ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 10 tane kesme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Şerbet İçin:

  • 2 kilo toz şeker
  • 1 litre su
  • 1 dilim limon

Kızartmak İçin:

  • 1 litre sıvı yağ

Lokma Tatlısı Tarifi

Şerbetin Hazırlanması:

Öncelikle, şerbeti hazırlayarak işe başlayalım. Şerbet için gerekli olan malzemeleri bir tencereye koyun ve 15 dakika kadar kaynatın. Şerbetin kıvamı kalın olmalıdır; sıvı bir şerbet istemiyoruz. 15 dakika kaynatmak, koyu bir şerbet elde etmek için yeterlidir. Şerbet hazır olduğunda soğuması için bir kenara bırakın. Bu tatlıyı yaparken, şerbeti bir gün öncesinden hazırlayıp soğutmak daha iyi sonuç verir.

Hamurun Hazırlanması:

Hamur için gerekli olan malzemeleri bir kaba koyun ve mikserle 10 dakika kadar çırpın. Hamurun üzerini kapatarak mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tekrar çırpın; hamur cıvık bir kıvamda olmalıdır. Hazırladığınız hamuru sağlam bir poşete doldurun.

Kızartma İşlemi:

Bir tavaya sıvı yağı dökün ve ocağın altını iyice açarak yağı kızdırın. Yağ iyice kızdıktan sonra ocağın altını biraz kısın; orta ateşte olması yeterlidir. Bu, lokma hamurlarının hem içinin güzel pişmesini hem de dışının çıtır olmasını sağlar. Poşetin ucunu kesip bir elinizle poşeti sıkın, diğer elinizle de poşetten çıkan hamuru makasla kesip tavaya bırakın. Makasın ucunu tavadaki yağa batırarak hamuru kesin ki hamur makasa yapışmasın.

Lokma hamurlarını sürekli karıştırarak her tarafının kızarmasını sağlayın. Her tarafı güzelce kızarınca, lokmaları delikli kepçe yardımıyla alıp şerbetin içine atın. Şerbetin içindeki lokmaları güzelce karıştırın ve 2 dakika kadar şerbetin içinde tutup servis tabağına alın. Tatlıları çok fazla şerbette tutmayın.

Servis Önerileri:

Tatlıları isterseniz hemen servis yapabilirsiniz, isterseniz bekleyip daha sonra servis yapabilirsiniz. Lokma tatlısının çıtırlığı kaybolmaz, yapınca siz de göreceksiniz. Çıtır çıtır ve taze bir lokma tatlısı yapmış olacaksınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Levzi

23 Temmuz 2024 Salı

Ramazan ayında sıklıkla tüketilen lokma tatlısının çıtır çıtır dokusunu ve tazeliğini uzun süre korumasını nasıl sağlıyorsunuz? ޞerbeti bir gün öncesinden hazırlamak gerçekten daha iyi sonuç veriyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Levzi,

Lokma tatlısının çıtır dokusunu ve tazeliğini uzun süre korumak için şerbetin hazırlanma ve uygulama aşamaları çok önemlidir. Evet, şerbeti bir gün öncesinden hazırlamak genellikle daha iyi sonuç verir. ޞerbeti bir gün önceden hazırlayıp soğutmak, şekerin iyice erimesini ve karışımın homojen hale gelmesini sağlar. Ayrıca, lokmaları kızartıp dışarı çıkardığınızda, şerbetin soğuk olması, lokmaların üzerine döküldüğünde çıtır kalmalarını sağlar.

Ayrıca, lokmaları kızarttıktan sonra fazla yağını almak için kısa bir süre kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz. Bu şekilde, şerbeti emdiklerinde daha hafif ve çıtır olacaklardır. Lokmaların taze kalması için ise serin ve kuru bir ortamda saklamaya dikkat edin. Afiyet olsun!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)

Haber Bülteni

Güncel

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri