Vezir Parmağı TatlısıTatlılar, yemeklerden sonra keyifle tüketilen ve damak tadını tatmin eden şekerli gıda ürünleridir. Vezir Parmağı tatlısı, bu tatlı çeşitlerinden biridir ve yapımı oldukça kolaydır. Adından da anlaşılacağı üzere, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar ulaşan bu tatlı, oldukça eski ve sevilen bir lezzettir. Vezir Parmağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbet İçin Gerekli Malzemeler
Vezir Parmağı Tatlısı Hazırlama Aşamalarıİlk aşama olarak şerbeti hazırlamanız gerekmektedir, çünkü şerbetin soğuması için zamana ihtiyacınız olacak. Büyük bir tencereye şeker ve suyu ekleyip kaynatın. Kaynamaya yakın limon suyunu ilave edin ve birkaç dakika daha kaynatın. Şerbeti soğuması için bir kenara alın. Derin bir kap içerisinde margarin, sıvı yağ, yumurta, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyin ve malzemeleri iyice yoğurun. Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekmektedir. Su ekleyerek hamurun kıvamını ayarlayın. Hazırlanan hamura vezir parmağı şekli verin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız hamurları tepsiye dizin. 150 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika, üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Pişmiş olan hamurları fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuyan hamurları geniş bir kaba alın ve üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti gezdirin. Şerbetin hamura iyice nüfuz etmesi için bir süre bekleyin. Üzerini süslemek için Antep fıstığı veya ezilmiş fındık kullanabilirsiniz. Vezir Parmağı tatlınız servise hazır. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika bir tatlıdır. Afiyet olsun. |
Vezir Parmağı tatlısı yaparken şerbetin tam kıvamında olması için ne kadar süre kaynatmam gerekiyor? Şerbetin soğuması ne kadar zaman alıyor?
Cevap yazMerhaba Ünkan,
Vezir Parmağı tatlısının şerbetini yaparken şeker ve suyu kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatman gerekiyor. ŞÂerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa damlatıp soğuttuğunda damla dağılmadan duruyorsa olmuş demektir. Şerbetin soğuması ise oda sıcaklığında ortalama 1-1,5 saat alabilir. Şerbeti tatlıya eklemeden önce tamamen soğumasına dikkat etmelisin. Kolay gelsin!