Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır Ülkemizde tatlıların çok önemli bir yeri vardır. Gerek günlük hayatlarımızda, gerek misafirlerimize sunduğumuz ikramlarda, gerekse her bayramda yaptığımız baklavalar, kadayıflar ve kalburabastılar gönlümüze taht kurmuştur. Bu kadar lezzetli tatlıları her defasında aynı başarıyla yapmak ise bir sanattır. Tatlılarımızın şerbetlerini hazırlamak, tatlı kadar önemli bir yer kaplamaktadır. Kimileri tatlıları göz kararı ile yaparken, kimileri ise ölçü kurallarına uymaktadır. Şerbetin Hazırlanması Şerbetli tatlılarda şeker ve su oranı, yapılan tatlı çeşidine göre değişmektedir. Örneğin:
Şerbetin kıvamının tutturulması kadar, şerbetin sıcaklık derecesi ve tatlının soğukluk oranı da çok önemlidir. En ideal yöntem, şerbetin biraz ilk sıcağının gitmiş olması ve dökülecek tatlının soğuk kıvamda olmasıdır. İkisi de sıcak olursa tatlı hamurlaşır, ikisi de soğuk olursa tatlı şerbeti çekmez. Limon Suyu Kullanımı Bir diğer önemli husus ise limon suyu eklemektir. Şerbete eklenen limon suyu, şerbetin daha ağdalı kıvamda olmasını sağlar ve şekerlenmesini önler. Ancak limon suyu miktarı da bu hususta önemlidir. Limon suyunu iki veya üç tane fazla ve çok önce sıkarsanız, şerbet çok koyu kıvamlı olur ve tatlı şerbeti çekemez. Bu durumu önlemek için, şerbetin altını kapatmadan birkaç dakika önce limonlu suyu sıkarsak ve gereğinden fazla limon kullanmazsak, daha sağlıklı ve kıvamlı bir şerbet elde ederiz. Şerbetin Tatlıya Dökülmesi Son olarak, şerbetli tatlılara şerbetin azar azar dökülmesi, şerbetin tatlıyı iyice çekmesi için önemlidir. Bir kepçe yardımıyla azar azar dökülen şerbet, tatlının daha kolay şerbeti çekmesine ve dağılmamasına yardımcı olur. Böylelikle tatlılarımız çok lezzetli ve şık görünümlü olacaktır. Hem kendinize hem de misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz şerbetli tatlılar olacaktır. Sonrasında, tatlıyı birkaç saat dinlendirdikten sonra servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun. |