Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak tatlısı tarifi, şerbetli bir hamur tatlısı tarifidir. Fırında pişirilerek hazırlanan tatlının sade ve içi cevizli, iki çeşit seçeneği vardır. Kolay bir hamurla hazırlanan tatlı, tercihe göre içi istenilen çerezlerle doldurulabilir. Eğer sade tercih edilirse hamurdan küçük parçalar alıp avuçla köfte şekli vermek yeterli olacaktır. Parmak tatlısının üzerinde olan irmik haneleri tatlıya hoş bir görüntü ve tat vermektedir. Bu tarz hamur tatlıların şerbetini tamamen çekmeme sorunu oluşuyor. Bu sorunla karşılaşmamak için, tatlı hamurunu fazla katı yapmamak ve şerbetle bulaşmasını uygun sıcaklıkta ayarlamak lazım. Gerekirse şerbeti çekme süresinde tatlılar alt üst edilebilir.

Parmak tatlısı için gerekli malzemeler
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 125 gram yumuşak margarin
  • 125 gram yumuşak margarin
  • Yeteri miktarda un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik (Tatlının üstünü bulamak için)
İçi için gerekli olan malzemeler
  • Tarçın
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı fındık
Şerbeti için
  • 3 damla limon suyu
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
Parmak tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanır. Bunun için tencereye konan su ve şeker karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan şerbet kıvam bulunca 2-3 damla limon suyu sıkılır. Bir taşım daha kaynatılır, ocaktan alınır. Parmak tatlısının hamurunu karmak için, sıcaklığında yumuşamış margarin, yumurta, toz şeker, irmik, sıvıyağ derin bir kaba koyulup, margarin eriyene kadar karıştırılıp yoğrulur. Biraz una, kabartma tozu, vanilya eklenip harmanlanır. Krema haline gelen karşımın üzerine dökülüp yoğrulmaya devam edilir. Hamur kıvam bulana kadar yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayacak kadar yumuşak bir kıvam alınca hamur, dinlenmesi için üzeri örtülür, bir köşede bekletilir. Ceviz ve fındık öğütülmek için robottan geçirilir, birbirleriyle karıştırılır. 15 dakika kadar dinlemiş olan hamur tatlı yapımı için hazır demektir. Hamurdan parçalar koparılarak yumurta büyüklüğü kadar bezeler yapılır. Her bir beze, içine cevizli harçtan koyulacak şekilde avuç içinde açılır. İçerisine ceviz fındık karışımı koyulup kapatılır. Parmak görünümü vermek için yassı ve ince bir şekil verilir. Bir tabağın içerisine biraz irmik konur. Hazır olan parmak hamurlar irmiğe bulanır, yağlanmış olan bir fırın tepsisine dizilir. Tatlıyı pişirmek için fırın 180 dereceye ayarlanır. Fırına atılan tatlıların üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğumuş olan şerbet, tatlıların üzerinde gezdirilir. Parmak tatlısı şerbetini çekip soğuyana kadar bekletilir. Daha sonra servis edilir.

Afiyet olsun.

Parmak Tatlısı Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6