Çiçek Tatlısı Türk mutfağı, özellikle şerbetli tatlılar konusunda oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Birbirinden lezzetli ve görsel güzellikte olan bu tatlılardan biri de çiçek tatlısıdır. Hem gözlere hitap eden görselliği hem de damaklarda bıraktığı şahane lezzet sayesinde, tatlı tarifleri arasında büyük bir beğeni ile tüketilen tatlılar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çiçek tatlısını sizler de kolaylıkla hazırlayarak özel günlerinizde veya canınız ne zaman tatlı isterse hemen yaparak tatlı krizinize son verebilirsiniz. Çiçek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbet İçin Gerekli Malzemeler
Çiçek Tatlısı Nasıl Yapılır? Çiçek tatlısı hazırlığına ilk olarak tatlının şerbetini yaparak başlayalım. Uygun bir tencereye 3 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı su ekleyerek karışımı iyice karıştırdıktan sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca ocağı kısarak, şerbet koyulaşıp kıvam alana kadar pişirin. Kıvam aldıktan sonra üzerine 1 dilim limon suyunu ekleyip, şerbeti 5-6 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzerine 1 paket vanilya ekleyip karıştırarak vanilyanın erimesini sağlayın ve şerbeti ılınması için beklemeye bırakın. Bu sırada çiçek tatlısının hamurunu hazırlayalım. Yoğurma kabına 2 adet yumurta kırdıktan sonra üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı yoğurt, minik parçalar şeklinde getirilmiş 125 gram tereyağı, 1 çorba kaşığı sirke ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek karışımı elimizle harmanlayalım. Ardından karışımın üzerine azar azar elenmiş un ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım. Pürüzsüz ve ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurduğumuz hamurun üzerine nemli ve temiz bir bez kapatarak 5-6 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru tezgâhın üzerine alarak iki eşit parçaya ayırın ve iki adet beze elde edin. Bezelerin ilkini un serpilmiş tezgâhın üzerine alarak nişasta serpiştirip, yarım santimetre kalınlığında açın. Açtığınız hamuru küçük bir çay bardağı ağzı veya yuvarlak bir kalıpla keserek yuvarlak daireler elde edin. (Hazırlanacak yuvarlakların büyüklüğünü kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.) Elde edilen yuvarlakların üzerine koymak için tekrar hamurdan küçük bir kapak yardımıyla keserek daha ufak parçanın ortasını alarak simit şekline getirin ve büyük dairenin ortasına yerleştirin. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayarak bir yuvarlağın üzerine 1 adet ortası alınarak simit şekli verilmiş hamur yerleştirerek iki kat halini alan hamurun hafifçe üzerine bastırarak sabitleyin. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlandıktan sonra çiçek şekline getirilmiş hamurları yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Küçük yuvarlakların üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verin ve üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkararak soğumaya bırakın. İlk sıcaklığı çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökün ve çiçek tatlıların şerbeti iyice çekmesini bekleyin. Şerbetini çekerek servise hazır hale gelen çiçek tatlılarının ortalarındaki boşluklara ceviz içi, fındık içi veya çam fıstığı yerleştirerek servis yapın. Afiyet olsun. |