Sütlü Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Sütlü Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tatlısı

Kadayıfın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır. Selçuklu ve Anadolu beylikleri zamanında aşhaneler ve imaretlerde verilen yemekler listesinde kadayıfın bulunduğu, ayrıca Berayi Hassa adlı mutfak defterindeki kayıtlardan sultanların tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakledilmiştir. Tel kadayıf, un ve suyla hazırlanıp, özel kalıplardan ince şeritler halinde sıcak saca dökülerek yapılan bir hamurdur. Bu hamurla yapılan tatlıya da içine konulan malzemeyle birlikte cevizli, fındıklı, fıstıklı ya da sütlü kadayıf tatlısı denir.

Sütlü Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
  • 300 gram taze kadayıf
  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 200 gram ceviz içi
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilya

Sütlü Kadayıf Tatlısının Tarifi

1. Aynı boyda iki tepsiye ihtiyaç olacak. Kadayıfı pişireceğimiz tepsiye tereyağının hepsini oda sıcaklığında yumuşatıp tepsinin iç yüzeyine sürün. Kadayıfı düz olarak boylamasına yerleştirin. Tepsinin altı görünmeyecek şekilde kadayıfı dizdikten sonra kıyılmış cevizleri tepsinin her yerine eşit şekilde serpiştirin. Geriye kalan kadayıfı üzerine sererek her yeri orantılı hale gelecek şekilde bastırarak ayarlayın.

2. Üzerini örtecek şekilde naylon serin ve diğer tepsiyi üzerine yerleştirip ağırlık koyarak kadayıfların bastırılması için birkaç saat bekletin. Daha sonra iyice bastırılan kadayıfı orta hararetli fırında yüzü hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

3. Tepsiyi fırından çıkarıp diğer tepsiyi üzerine kapatarak ters çevirin. Fırından çıkardığınız tepsiyi üzerinden alın ve ters çevirdiğiniz kadayıfı dağıtmadan tepsiye alırken altından hızlı bir şekilde çekin. Tekrar fırına atıp nar gibi kızartın.

4. Tencereye süt, vanilya ve şekeri döküp karıştırın. 1-2 taşım kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edip ocaktan alın. Fırından çıkardığınız kadayıfa sıcak sıcak dökün.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Sütlü kadayıf tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Genellikle Ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen bu tatlı, hafifliği ve lezzeti ile tercih edilir. Sütün kadayıfla buluşması, tatlıya yumuşak bir dokunuş ve hafif bir aroma katar. Ceviz yerine fındık veya fıstık da kullanılabilir; bu, tatlıya farklı lezzetler kazandırır. Ayrıca, tatlıyı daha da zenginleştirmek için üzerine kaymak ekleyebilirsiniz. Tatlının şerbeti sıcak dökülmeli, bu şekilde kadayıfın şerbeti daha iyi çekmesi sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalbura Bastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri