Hayrabolu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Hayrabolu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hayrabolu Tatlısı

Hayrabolu tatlısı, lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan oldukça farklı tatlı türlerinden biridir. Hayrabolu tatlısını diğer tatlılardan farklı hale getiren özelliği, içindeki malzemeler listesinde tuzsuz peynir bulunmasıdır. Tuzsuz peynir, hem farklı bir lezzet katmakta hem de tatlının diğer tatlılardan ayrışmasını sağlamaktadır. Bu tatlının damaklarda enfes bir tat bırakmasının yanı sıra bir diğer özelliği de görselliği ile dikkat çekici bir görünümü olmasıdır. Ayrıca şerbet dökülerek yapılan bu tatlı, günlük şeker ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Evde kolaylıkla ve pratik bir şekilde yapabileceğiniz bu tatlı, misafirleriniz ve çocuklarınız tarafından da çok sevilecektir. Şimdi, tadı ile oldukça sevilen ve enfes bir tat bırakan, görselliği ile farklı bir görünümü olan ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz Hayrabolu tatlısının yapılışını beraber inceleyelim:
Hayrabolu Tatlısı için Gerekli Malzemeler

  • 500 gram tuzsuz beyaz peynir
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • Orta boy bir kase file badem içi
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat

Hayrabolu Tatlısı Şerbeti için

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4-6 damla limon suyu

Hayrabolu Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine yumurtaları kırın ve iyice çırpın. Diğer taraftan, peyniri bir kabın içerisinde elinizle ya da bir çatal yardımıyla iyice ezin. Peynir iyice ezildikten sonra yumurtaların içerisine aktarın. Peynir ve yumurtayı iyice karıştırarak birleştirin. Ardından irmiği ekleyip yoğurmaya başlayın ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip yoğurmaya devam edin. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin. Elde etmek istediğimiz kıvam, yumuşak bir hamur kıvamında olmalıdır. Bu sebepten, böyle bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamur istediğiniz kıvama gelince yoğurmayı bırakıp bir araya toplayarak dinlenmeye bırakın. Ilık bir yerde yaklaşık yarım saat kadar üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. Hamurun dinlenme süresi bittikten sonra büyük boy kare bir fırın tepsisini alarak tepsinin altını sıvı yağ ile iyice yağlayın.

Bir kase içerisine file bademleri koyarak yanınızda bulundurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alarak elinizle yuvarlayın ve aldığınız parçayı file bademe batırarak her yerine iyice sürün. Bademle kapladıktan sonra hamur parçasını fırın tepsisine koyun. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayarak fırın tepsisine belli aralıklarla dizin. Hazırladığınız tepsiyi önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına yerleştirin. Üzeri pembe bir renk alana kadar pişirin. Fırına koyduğunuz hamurlar pişerken, diğer tarafta tatlının üzerine dökeceğiniz şerbeti hazırlamaya başlayabilirsiniz. Geniş bir tencereye şeker ve su ekleyip ocağın üzerine koyun. Biraz karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içine beş ya da altı damla limon suyu ekleyerek kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Şerbet kaynamaya başladığında ocaktan indirin. Fırındaki hamurlar piştiğinde hemen fırından çıkarın ve hazırladığınız şerbetin içine bırakın. Hamurlar şerbetin içinde iyice kalmalı ve şerbeti içine iyice çekmelidir. Tüm hamurlar iyice şerbeti çektiğinde artık servise hazır hale gelmiş demektir. Servis tabağına ikişer parça tatlı koyarak isteğinize göre servis edebilirsiniz. Hayrabolu tatlısının yanına isteğinize göre dondurma ya da kaymak koyup lezzetini artırarak servise hazır hale getirebilirsiniz. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz, müthiş lezzeti ile damaklarda kalıcı ve enfes bir tat bırakacak olan Hayrabolu tatlısının yapılışı bu şekilde basit ve pratiktir. Siz de hemen deneyebilirsiniz, kolay gelsin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Refet

21 Temmuz 2024 Pazar

Hayrabolu tatlısının içinde tuzsuz peynir kullanılması tatlıya nasıl bir lezzet katıyor? Bu malzemenin tatlının yapısını ve şerbeti çekme kabiliyetini etkilediğini düşünüyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Refet, Hayrabolu tatlısında tuzsuz peynir kullanılması tatlıya hem lezzet hem de yapısal bir katkı sağlar. Tuzsuz peynir, tatlıya hafif bir kremsi doku ve zengin bir tat profili kazandırır. Bu malzeme aynı zamanda tatlının şerbeti daha iyi emmesini sağlar, bu da tatlının daha nemli ve yoğun bir lezzete sahip olmasına yardımcı olur. Genel olarak, tuzsuz peynirin kullanımı Hayrabolu tatlısına hem lezzet hem de yapısal anlamda önemli bir katkıda bulunur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)

Kurabiye Tarifleri (Tatlı)

Haber Bülteni

Güncel

Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri