Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şambali Tatlısı

Şambali tatlısı, misafirler tarafından sevilen tatlıların başında gelir. Şerbetli bir tatlı olup, sunumuyla da göz doldurur. Bu tatlı, fıstıklı bir tatlı olup oldukça enerji yüklüdür. Şambali tatlısının yapımı oldukça kolaydır ve fazla zaman almaz.

Şambali Tatlısı Malzemeleri

  • İki su bardağı süt
  • Üç su bardağı irmik
  • Bir su bardağı toz şeker
  • Bir çay kaşığı karbonat
  • Bir kase temizlenmiş fıstık

Şerbeti İçin

  • Üç su bardağı su
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şambali tatlısının yapımına başlarken öncelikli olarak şerbetini hazırlamak ile başlayalım. Öncelikle bir tencerenin içerisine toz şeker, su ve limon ekleyip; ocağa koyalım. Şerbetimiz kıvamına gelinceye kadar ara sıra karıştıralım. Gerekli kıvama geldiği zaman ocaktan alıp, soğuması için bir kenarda bekletelim.

Bu tatlının kekini hazırlamak için derin bir kabın içerisinde öncelikli olarak toz şeker ve sütü koyup iyice karıştıralım. Oluşan karışıma irmik ve karbonatı da ekleyip; karıştırma işlemine devam edelim. Daha sonra homojen bir hale gelen hamuru koymak için derin bir borcamı sıvı yağ ile yağlayıp; içerisine hazırladığımız şambali hamurunu koyalım. Bu şekilde bir saat kadar bekleterek irmiğin sütü çekmesini sağlayalım.

Belirli bir katılığa gelen şambali hamurunu, pişmeden önce bıçak yardımıyla küçük dilimlere ayırarak; üzerine temizlenmiş fıstıklardan sıra halinde düzgün şekillerde dizelim.

Daha önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı ve üstü güzelce kızaracak şekilde pişirelim. Şambali tatlısı, kolay olmasının yanı sıra pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken tatlılar arasındadır. Bu tatlının içi hamur kalırsa güzelce pişmeyeceği için şerbeti tam olarak çekmeyecektir. Fırından çıkarmadan önce bıçak yardımıyla hamurun iç kısmının pişip pişmediğini kontrol etmemiz gerekir. Eğer içi pişmemiş ve bıçağa hamur geliyorsa fırının derecesini biraz düşürüp, 5-10 dakika kadar hamurun içini çekmesini beklemeliyiz. Bu sebepten dolayı hamuru fırından çıkarmadan önce kontrol etmemiz önemlidir. Şambali tatlısının en önemli farkı, içinde hamur kalmayacak şekilde yavaş yavaş pişirilmesidir.

Belirli bir süre kızaran şambali tatlımızı fırından çıkarıp; dilimlenmiş yerleri tekrar bıçakla dilimleyerek, sıcak olan tatlının üzerine soğumuş şerbeti güzelce dökelim. Şerbetini çekip ve hamurun iyice soğumasından sonra servise etmeye hazır hale gelir. Lezzeti ve yapılışı bakımından farklı bir tatlıdır. Biraz ustalık gerektirir. Ayrıca içerisinde un bulunmadığından tadında ve aromasındaki farklılık dikkat çeker. Şambali tatlısı servise hazırdır. İstenilirse üzerine fıstık ezmesi gibi süs amaçlı gıdalar eklenebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Karin

13 Temmuz 2024 Cumartesi

ޞambali tatlısını yaparken irmiğin sütü çekmesi için ne kadar beklememiz gerekiyor? Hamurun içinin pişip pişmediğini kontrol ederken hangi adımları izlemeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Karin,

Şžambali tatlısı yaparken irmiğin sütü çekmesi için genellikle 15-20 dakika beklemeniz yeterli olur. Bu süre irmiğin sütü tam anlamıyla emmesi ve hamurun istedğiniz kıvama gelmesi için yeterlidir.

Hamurun içinin pişip pişmediğini kontrol etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Görsel Kontrol: Hamurun üzeri altın renginde bir kızarma olduğunda genellikle pişmiş olur.
2. Kürdan Testi: Bir kürdanı hamurun ortasına batırın ve çıkarın. Kürdan temiz çıkıyorsa hamur pişmiş demektir. Eğer hamur kalıntıları varsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
3. Dokunma Testi: Hamurun üzerine hafifçe dokunarak esnekliğini kontrol edebilirsiniz. Hamur geri yaylanıyorsa pişmiştir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Afiyet olsun!

Sevgiler,
[Assistant]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni