Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı çeşitleri hazırlanarak yediden yetmişe herkesin damak tadına uygun olan hamur tatlı tarifleri arasından sizler için birkaç lezzetli hamur tatlısı tarifi hazırladık. Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bu hamur tatlı tariflerini birlikte hazırlamaya ne dersiniz? Dilber Dudağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Şerbeti İçin
Hazırlanışı Dilber dudağı tatlısı hazırlığımıza ilk olarak uygun bir yoğurma kabının içine yumurta, süt, eritilmiş margarin ve limon suyunu ilave ederek başlayalım. Ardından iyice karıştırılan karışımın üzerine kabartma tozu ve tuz ekledikten sonra üzerine azar azar elenmiş unu ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yoğurulan hamur ele yapışmayacak ve yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurarak hamurumuzu 10-15 dakika kadar dinlenmesi için beklemeye bırakalım. Biz de bu esnada tatlımızın şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakalım. Kaynayarak kıvam alan şerbetin üzerine limon suyu ekleyip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alıp ılınması için beklemeye bırakalım. Daha sonra dinlenen hamuru un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine alarak 5 eşit parçaya böldükten sonra her bir parçayı yeniden 10 eşit beze şekline getirelim. Bezelerin her birini nişasta serpiştirerek merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpiştirerek 10 bezeyi üst üste koyalım. Ardından kalan diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak üst üste koyarak 5 ayrı grup olarak hazır hale getirelim. İlk onlu grubu tekrar tezgâhın üzerine alıp üzerine hafifçe nişasta serpiştirerek tekrar merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar açtıktan sonra bir su bardağı yardımıyla açılan hamuru keserek yuvarlak daireler elde edelim. Ardından her yuvarlak dairenin içine ceviz içi koyduktan sonra hamuru yarım ay halinde kapatarak yağlanmış fırın tepsisine döşeyelim. Kalan tüm hamurlara da aynı işlemleri uygulayarak tepsimizi dolduralım. Ardından tereyağı veya margarini eriterek bir kaşık yardımıyla tatlıların üzerine gezdirerek dökelim. Fırınımızı 175 derecede önceden ısıttıktan sonra tatlı tepsimizi fırına vererek kızarıncaya kadar pişirip tatlıları fırından alarak soğumaya bırakalım. Ardından soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirerek döküp tatlıların şerbeti çekmesi için en az 3-4 saat bekletelim. Artık dilber dudağı tatlımız servise hazır. Afiyet olsun. Düğme Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Hazırlanışı Düğme tatlısı hazırlığımıza ilk olarak şerbetimizi hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye toz şeker ve suyu ilave ederek kaynamaya bırakalım. Şerbet kaynayarak kıvam aldıktan sonra ocaktan alarak üzerine yarım adet limon suyu ve vanilya ekleyip karıştırarak şerbeti soğumaya bırakalım. Daha sonra tatlımızın hamuru için uygun bir tencereye tereyağı veya margarin ilave ederek yağın erimesini sağlayarak üzerine irmik ilave ederek yağın içinde irmiği rengi değişinceye kadar kavurarak ocaktan alıp soğuması için bekleyelim. Ardından iyice soğuyan yağlı irmiğin üzerine yumurta, soda, kabartma tozu, tuz, vanilya ve azar azar un ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Pürüzsüz ve ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar iyice yoğrulan hamurdan ceviz iriliğinde parçaları avuç içimizde yuvarlayarak baş parmağımızla yuvarladığımız hamurun ortasına bastırıp çukur oluşturduktan sonra düğme şekline gelen hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirelim. Kalan tüm hamuru da aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirelim. Fırınımızı önceden 185 derecede ısıtarak tepsiyi fırına sürelim ve düğme tatlıları kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Pişen tatlılar soğuduktan sonra üzerlerine ılık şerbeti gezdirerek dökerek düğme tatlıları şerbeti çekinceye kadar yaklaşık 2-3 saat beklemeye bırakalım. Tatlılar şerbeti çekerek servise hazır hale gelince ortadaki çukurun içine önce herhangi bir meyveden hazırlanan marmelat koyduktan sonra üzerine badem yerleştirerek servis yapalım. Afiyet olsun. |
Zertar
04 Ağustos 2024 PazarHamur tatlılarına olan bu büyük ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz? Dilber dudağı tatlısını yaparken hamurun kıvamını tutturmakta zorlanan var mı? Şerbeti tam kıvamında nasıl tutturuyorsunuz? Düğme tatlısının ortasına marmelat koymak yerine farklı bir dolgu kullanan oldu mu?
Cevap yazAdmin
04 Ağustos 2024 PazarMerhaba Zertar,
Hamur tatlılarına olan büyük ilgi, sanırım mutfak kültürümüzdeki çeşitlilik ve lezzet zenginliğinden kaynaklanıyor. Eşsiz tatlar ve farklı tarifler, bu tatlılara olan ilgiyi her zaman canlı tutuyor.
Dilber dudağı tatlısını yaparken hamurun kıvamıını tutturmak bazı insanlar için zor olabiliyor. Hamurun elastik ve yumuşak olması önemlidir. Bu nedenle hamuru yoğururken ölçülü su ve un kullanmak, hamuru dinlendirmek ve iyi yoğurmak gerekiyor.
Şerbeti tam kıvamında tutturmak için ise şeker ve su oranını dengelemek önemlidir. Genellikle 1.5 ölçü şeker ve 1 ölçü su kullanılır. Şerbetin kaynadıktan sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kaynaması, kıvamının tutturulmasına yardımcı olur. Şerbeti tatlıya eklerken, birinin sıcak diğerinin soğuk olması da dikkate alınmalıdır.
Düğme tatlısının ortasına farklı bir dolgu kullanmak isteyenler için şöyle öneriler verebilirim: Nutella, fıstık ezmesi veya kestane şekeri gibi farklı dolgular, tatlının lezzetini çeşitlendirebilir. Bu tarz yenilikler, tatlılara farklı bir boyut katabilir.
Umarım bu bilgiler size faydalı olmuştur. Afiyet olsun!
Sevgiler,
Zertar