Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çatal Tatlısı

Bizler, Türk milleti olarak tatlıya fazlasıyla düşkün bir toplumuz. Özellikle şerbetli tatlılara karşı koyamayız. Tatlı sevgisi, Türkiye'de o kadar yaygındır ki her ilde, her köşe başında mutlaka bir tatlıcı bulunur. Öyle ki, semt pazarlarında bile seyyar tatlıcılar dolaşmaktadır. Genellikle yağda kızartılıp şerbete atılan tatlıların kokusu, bir sokak öteden hissedilebilir. Genellikle tulumba tatlısı, halka tatlısı ve lokma tatlısı gibi çeşitler yapılır ve satılır. Biz de evde, bu tatlıların benzeri olan çatal tatlısını yapabiliriz. Dışarıdan alma taraftarı değilseniz fakat bu tatlı çeşitlerini çok seviyorsanız, çözüm tabii ki çatal tatlısıdır. Çatal tatlısı için fazla araştırmaya ihtiyacınız yok; sizlerle paylaştığım tarife uyarak hazırlayabilirsiniz.

Çatal Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
  • Alabildiğince un
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Üzeri için ceviz içi veya dondurma

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilya

Çatal Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlı yapımına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Küçük bir tencereye toz şekeri ve suyu koyup kısık ateşte 10 dakika kaynatıyoruz. Ardından limon suyu ve vanilyayı ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz ve soğuması için ocaktan indiriyoruz.

Tatlının hamuru için derin bir kaseye yumurta, yoğurt, süt, karbonat ve unu koyup iyice yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru avuç içi büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Bir adet hamuru açarken bir taraftan da sıvı yağı ocağa koyuyoruz. 5 mm inceliğinde açtığımız hamurdan iki cm kalınlığında şeritler kesiyoruz. Kestiğimiz şeritlerden bir adet elimize alıp bir ucunu çatalın dişlerinden birine takıyoruz. Elimizden bırakmadan, yağın içerisinde çatal ile spagetti makarna sarar gibi sarıyoruz. Yağın içerisinde birbirini kovalayan halkalar şeklini alan tatlımız kızarınca yağdan alıp soğuk şerbete bırakıyoruz. 4-5 dakika bekletip servis tabağına alıyoruz. Dilerseniz ceviz veya fındık içi serperek sıcak servis yapabilirsiniz. Dilerseniz de soğutarak kaymak veya dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Çatal tatlısının lezzetini artırmak için hamuruna farklı aromalar ekleyebilirsiniz. Örneğin, tarçın veya kakule gibi baharatlar kullanarak tatlıya farklı bir lezzet katabilirsiniz. Ayrıca, şerbetin içine birkaç damla gül suyu ekleyerek, tatlıya hoş bir aroma verebilirsiniz. Şerbetli tatlıların yanında genellikle çay veya Türk kahvesi tercih edilir, bu da lezzet deneyimini zenginleştirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

İmam Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İmam Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri