Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi

Geçmişten günümüze Türk mutfağında şerbetli tatlıların yeri oldukça önemlidir. Osmanlı mutfağında büyük önem kazanan şerbetli tatlı çeşitleri, Türk mutfağında da önemini korumuştur. Şerbetli tatlılar arasında özellikle şekerpare, sık tercih edilen tatlılardan biridir. Özellikle ev hanımları, özel günlerde ve özel misafirleri için şekerpare tatlısını tercih etmektedir. Yapılışının zahmetli olmasına rağmen sahip olduğu lezzet sayesinde çok sık tercih edilmektedir. Şekerpare tatlısının yapılışında dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Bunlardan biri şerbetin yapılışıdır. Güzel bir şerbet hazırlamak aslında ustalık gerektirmektedir. Şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını iyi tutturamazsanız tatlınız çok kısa bir süre içinde şekerleme yapar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hamurun kıvamıdır. Hamur çok kuru olursa çok fazla kabarmaz ve içi de istediğiniz gibi pişmez. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Lezzetiyle dillerden düşmeyen şekerpare tatlısının tarifi şu şekildedir;

Şekerpare Tatlısı İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin
  • 2 adet yumurta (Birinin tamamı, diğerinin sadece akı kullanılacak)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • Bir miktar un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 4,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı şeker
  • Yarım limon

Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının yapılışına öncelikle şerbetinin yapılışı ile başlayın. Şerbetin önceden hazır ve soğumuş olması gerekmektedir. Şerbetin kıvamını tutturmak, şekerpare tatlısının lezzeti için çok önemlidir. Şerbeti için orta boy bir tencerenin içine 4,5 su bardağı su ve şekeri ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra ocağa koyun ve kaynaması için bekleyin. Ortalama 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra üzerine limon suyunu ilave ederek 5-8 dakika daha kaynatın. Limon, şerbetin kesilmesini ve şekerlemesine engel olacaktır. Böylece şerbetin lezzeti uzun süre kendini koruyacaktır. Şerbetin kıvamı önemlidir. Şerbet ne çok koyu ne çok cıvık olacak, orta kıvamda olmalıdır. Şerbeti hazırladıktan sonra ocaktan indirin ve soğuması için bir kenarda bekletin.

Daha sonra şekerparenin hamurunu hazırlamaya başlayın. Hamuru için derin bir kabın içine yumurtaları kırın. Yumurtalardan birinin tamamını, diğerinin ise sadece akını kullanın. Sarısını şekerpare yapımı sürecinde ileride kullanacaksınız. Yumurtaların üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş çok katı olmayan margarini ilave edin. Margarin ve yumurtayı yoğurmaya başlayın. Margarin ne kadar yumuşak olursa yoğrulması o kadar kolay olacaktır. Daha sonra üzerine sıvı yağ, irmik ve pudra şekerini ilave ederek yoğurmaya devam edin. Biraz yoğurduktan sonra karışımın içerisine azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Unu ilave ederken un ile kabartma tozu ve vanilyayı da ilave etmeyi unutmayın. Kabartma tozunun en sona bırakılması ve un ile ilave edilmesi hamurunuzun daha güzel kabarmasını sağlayacaktır.

Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak top şekline getirin. Top şekline getirdiğiniz hamuru daha önce yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp bitirdikten sonra ilk başta kalan yumurta sarısının içine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyarak güzelce çırpın ve topların üzerine bir fırça yardımı ile sürün. Bu işlemi de tamamladıktan sonra daha pişirmek için daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme sürecinde ara ara kontrol etmeyi unutmayın. Kızaran şekerpareleri fırından çıkarın.

Daha pişen şekerpareleri ılınmış şerbet ile güzelce ıslatın. Şerbetten bol bol dökün, bekleme süresi içerisinde şekerpare şerbeti çekecektir. Yaklaşık 5 saat kadar dinlendirin. Şekerpare şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cinan

13 Temmuz 2024 Cumartesi

ޞekerpare tatlısı yaparken şerbetin kıvamını tutturmakta zorlanıyorum, acaba şerbeti daha uzun kaynatırsam daha iyi mi olur? Ayrıca, hamurun kıvamını nasıl tam olarak kulak memesi kıvamında yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cinan, şerbetin kıvamını tutturmak için şerbeti fazla uzun kaynatmak yerine şeker ve su oranını doğru ayarlamak önemlidir. ޞekerpare tatlısının şerbeti için genellikle 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve biraz limon suyu kullanılır. ޞerbeti kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 15-20 dakika kaynatmak yeterlidir. Limon suyunu son 5 dakikada ekleyebilirsin.

Hamurun kıvamına gelince, tam olarak kulak memesi kıvamına ulaşmak için un miktarını kontrollü bir şekilde eklemek önemli. Hamuru yoğururken unu azar azar ekleyip karıştırarak yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde etmeye çalış. Hamuru yoğururken ele fazla yapışmaması ama aynı zamanda sert de olmaması gerekiyor. Bu dengenin yakalanması için un miktarını kontrol ederek eklemekte fayda var. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni