Antep Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Antep Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Antep tatlıları, Antep yöresine ait birçok tatlı türü vardır. Her biri birbirinden lezzetli ve şık görünüme sahiptir. Antep tatlıları daha çok şerbetli tatlılardan oluşur. En çok bilinen tatlıları ise kesinlikle Antep baklavaları, sarmalar, katmerler, burmalı kadayıflar, Antep fıstıklı tatlılarıdır. Bunlar ile Hanım göbeği, ayva tatlısı, aşure, şıllık tatlısı, şöbiyet, yoğurt tatlısı ve zerde de oldukça sık yapılan ve tüketilen Antep' E gidilince yenmesi gereken tatlılardandır. Şimdi bu tatlılardan birkaç tarif verelim.

Antep baklavası, Antep'in en meşhur tatlısıdır. Herkes tarafından çok sevilir ve çoğunlukla Antep fıstığı ile yapılır. Oldukça lezzetli bir tatlıdır. Şeker oranı yüksek şerbetli tatlılardan biri olduğu için kalorisi de yüksektir, ama bir dilimden ne olacak ki diyerek muhakkak tatmanız gereken bir tatlıdır. Şimdi yapımına bakalım.

Antep baklavası yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kilo buğday unu
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gram nişasta
  • 1 kilo sade tereyağı
  • 1/2 kilo gram dövülmüş Antep fıstığı içi
  • 50 gram irmik
  • 700 gram şeker
  • 300 gram su
Antep baklavası nasıl yapılır?

Tatlının yapımı için geniş bir kaba un alınır. Ortası açılır ve yumurta ile tuz ortaya eklenerek karıştırılır. Biraz su eklenir ve un ile yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kesilir. El ile hafif açılarak yassılaştırılır. Aralarına hafifçe nişasta serpilerek altışar adet olarak üst üste alınır ve bir karış kadar her biri açılır. Ardından bu şekilde elde edilen bezeler üst üste alınarak tepsi büyüklüğünde açılır. On iki ya da on dört kat olması gerekir her birinin. Tepsi yağlanır ve yufka serilir. Üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpilir. Katların arasına yağ atılarak diğer yufkalar eklenir. Keskin bir dilimleme bıçağı ile tatlı dilimlenir. Üzerine tereyağı eritilerek gezdirilir ve iki yüz kırk derece fırına verilir. Kızarıncaya kadar pişirilir. Ardından fırından alınır ve şerbeti için su ve şeker kaynatılarak hazırlanır. Şerbet koyulaşınca tatlının üzerine dökülür ve şerbetini çekince servis edilmeye hazır.

Afiyet olsun.

Cevizli Antep kadayıfı, çok sevilen kadayıf tatlılarından biridir. Oldukça sevilerek tüketilir. Yanına kaymak ya da sade dondurma eklenerek servis edildiği Zaman çok daha lezzetli olur. Şimdi bu tatlının tarifine bakalım.

Cevizli Antep kadayıfı yapımı için gerekli malzemeler
  • 1/2 kilogram çiğ kadayıf
  • 200 gram tereyağı
  • 200 gram dövülmüş ceviz içi
  • 2 bardak su
  • 2 bardak şeker
Cevizli Antep kadayıfı nasıl yapılır?

Kadayıfın yapımı için ilk olarak kadayıf ince ince doğranır. Tereyağı eritilir ve kadayıfın her yerine ulaşacak şekilde yoğrulur. Her tarafı yağlanmış olan bir tepsiye kadayıfın yarısı eklenir ve iyice bastırılır. İyice bastırılmaz ise keserken dağılır. Üzerine cevizi ekleyin ve kalan kadayıfı tekrar üzerine eşit bir şekilde yayın. Yine iyice bastırın. Kadayıfı önceden ısıtılmış yüz seksen derece fırına verin ve kızartın. Bu esnada su ve şekeri bir tencereye alıp ocağa koyun ve kaynatarak şerbeti hazırlayın. Kadayıf fırından çıkınca ilk sıcaklığını attığında üzerine şerbeti dökün. Şerbetini çekinceye kadar dinlendirin ve ardından servis edin.

Afiyet olsun.

Antep Tatlıları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mafiş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mafiş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Trilece Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Trilece Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6