Tatlı Tarifleri Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örneğin; baklava vücutlu, göbeği olanlara şekerpare göbekli gibi tabirler kullanırız. Bu makalede, çeşitli lezzetli tatlı tariflerini paylaşacağız. Ülkemizde o kadar çok tatlı çeşidi vardır ki, hepsini burada yazmak mümkün değil. Ancak birkaç tanesinin tarifini vereceğiz: şekerpare, halka tatlısı, köstebek tatlısı, revani, sütlaç ve baklava. Revani Malzemeleri
Şerbet İçin
Nasıl Yapılır? Öncelikle şerbeti hazırlayalım ki biraz soğusun. Suyu tencereye dökelim ve ocağa alalım. Tencerenin içerisine şekeri de ilave edip kaynatmaya başlayalım. Ara sıra kontrol edelim ve karıştıralım. Kaynamaya başladığında, kıvamını almasını bekleyelim. Ardından limonu tencereden almaya yakın, şekerli suyun içerisine 1-2 damla sıkalım ve kıvama gelince ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Revaninin keki için ilk olarak yumurtaları bir kaseye kırıp şekeri ilave edelim ve çırpalım. İçerisine sıvı yağı ekleyelim. Yoğurdu da ilave ettikten sonra çırpmaya devam edelim. Ardından unu ekleyelim. Bir paket kabartma tozunu ve vanilyayı da ilave edelim. İrmiği de ekledikten sonra çırpmaya devam edelim. Kıvamını aldıktan sonra tepsimize dökelim. Tepsinin altını yağlayalım ve önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirelim. Üstü kızarınca fırından çıkartalım. Ardından önceden hazırlamış olduğumuz ve soğutulmuş şerbeti üzerine dökelim. Dilimlere ayırarak üzerini Hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile süsleyelim. Halka Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti İçin
Nasıl Yapılır? Şerbetli tatlılar yaptığımızda ilk olarak şerbeti hazırlayıp bir kenarda soğumasını beklerken tatlımızın hamurunu hazırlıyoruz. Tenceremizi ocağa alalım. Altı su bardağı şekeri tencereye aktaralım. Ardından altı su bardağı suyu da ilave edelim. Kıvama gelince 1-2 damla limon sıkalım. Biraz daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakalım. Yumurtaları bir kabın içine kırıp yoğurdu, sıvı yağı, sütü ve bir tutam tuzu ekleyip karıştıralım. Ardından bir paketin yarısı kadar kabartma tozunu ekleyelim. Bir adet limonun yarısını içerisine sıkalım. Ardından karışımımıza irmiği, unu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edelim ve hamurumuzu dinlendirelim. Bu dinlendirme aşaması bir saat olsun. Marketlerde satılan sıkma aparatlarından bir tanesini sıkmak için kullanabiliriz. Kızartmak için yağımızı tencereye dökelim ve sıkma aparatımızın içerisine dinlenmeye aldığımız hamurumuzu ekleyip, yağ kızardığında içerisine halka şeklinde sıkalım. Sıkma aparatınız yoksa elinize üç tane buzdolabı poşetini alıp iç içe geçirip, ucunu makas ile kesip hamuru içerisine koyabiliriz. Yağımızı orta sıcaklıkta kızartalım, halkalarımız arkalı önlü iyice kızarsın. İçini de iyice pişmesini sağlarız. Kızaran halkalarımızı soğuttuğumuz şerbetin içerisinde 5-6 dakika bekletelim. Daha sonra çıkartıp servis edelim. Ancak şerbette fazla bırakırsanız çok yumuşar, buna dikkat edelim. Hamuru yaptığımız aşamada limonu sıkalım ki tatlılarımız daha çıtır olur ve dış cephesi daha katı olur ve yumuşamasını engeller. Köstebek Tatlısı Malzemeleri
Şerbet İçin
Nasıl Yapılır? Yumurtaları bir kaba kırıyoruz. Ardından yarım bardak şekeri ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Yoğurdu ya da sütü ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından kabartma tozunu, vanilyayı, kakaoyu ve alabildiğince unu koyup karıştırıyoruz. Karışımımızı bir tepsiye döküyoruz fakat altına yağlı kağıt serersek çıkması daha kolay olur. 200 derecede ısıtılmış fırında kekimizi pişirelim. Fırından çıkardığımız keki yağlı kağıt ile tepsiden çıkaralım. Bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller çıkaralım ve üzerine şerbeti döküp ıslatalım. Ardından krem şanti ile süsleyelim. Afiyet olsun. |