Höşmerim Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Höşmerim Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Höşmerim Tatlısı

Anadolu'nun zengin kültürel mirası içinde yer alan Höşmerim tatlısı, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan, oldukça lezzetli bir peynir tatlısıdır. Balıkesir'in Havran ilçesinde sembolleşmiş olan bu tatlı, zaman içinde Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yayılmıştır. Höşmerim tatlısının tarihi yaklaşık 500 yıl öncesine, Orta Asya'dan gelen Türkmenler tarafından Trabzon'a, ardından Balıkesir yöresine getirildiği döneme kadar uzanmaktadır. Bu bilgiler Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de yer almaktadır.

Höşmerim tatlısının adı, Osmanlı döneminden bu yana çeşitli değişiklikler geçirmiş ve nihayet günümüzde "höşmerim" olarak anılmaktadır. Osmanlı döneminde Anadolu'da fakirliğin hüküm sürdüğü zamanlarda, ev hanımları eşlerine "Er" ya da "Erim" diye hitap ederlerdi ve evde bulunan peynir, irmik, süt gibi malzemelerle tatlı yaparlardı. Rivayete göre, bir Osmanlı kadını savaştan dönen eşine bu tatlıyı ikram ederken "hoş mu Erim" diye sormuş ve bu ifade zamanla "höşmerim" olarak günümüze kadar gelmiştir. Şimdi, bu lezzetli tatlının iki farklı tarifine bakalım.

Höşmerim Tatlısı Balıkesir Yöresi Malzemeler
  • 2.5 litre pişirilmemiş süt
  • 3 tane yumurta sarısı
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı peynir mayası (Aktarlarda ve baharatçılarda bulunur)
  • 1 su bardağı irmik

Höşmerim Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye sütü boşaltıp, küçük bir kapta peynir mayasını su ile çözerek süte ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra sıcak bir yere bırakın ve üstünü örtün. Yaklaşık bir saat süreyle mayalanması için bekleyin. Ardından mayalanan peyniri, temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Bir miktar sulu kalmasına dikkat edin. Daha sonra tencereyi ateşe koyup, içine yumurta sarılarını ekleyin ve peynirle birlikte karıştırın. İrmiği de ilave edip karıştırmaya devam edin. 10 dakika boyunca pişirdikten sonra, içine şekeri ekleyin. Bir miktar sulanma olacaktır, bu normaldir. Höşmerim kaynadıktan sonra ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Höşmerim tatlısı normalde sarı renkli değildir; eğer sarı renk elde etmek isterseniz, sarı gıda boyası ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Höşmerim Tatlısı Klasik Tarifi Malzemeler
  • 1,5 su bardağı irmik
  • Çeyrek paket margarin
  • 2 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı rendelenmiş tuzsuz yağlı peynir ya da dil peyniri
  • Dileğinize göre süslemek için ceviz, badem, fındık, pudra şekeri kullanabilirsiniz

Höşmerim Tatlısı Klasik Tarifi Nasıl Yapılır?

Derin bir kapta, margarini ve irmiği ekleyip, sarı renk alana kadar hafif ateşte kavurun. Başka bir derin tencerede süt, su ve şekeri kaynamaya bırakın. Oluşan şerbeti yağ ve irmiğin üzerine dökün. Tuzsuz yağlı peyniri veya dil peynirini içine atın ve peynir eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alıp dinlenmeye bırakın. Dileğinize göre, höşmerim tatlısını süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kazandibi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kazandibi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Höşmerim Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Höşmerim Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri