Cevizli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Cevizli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı, hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakma özelliğine sahip hem de görselliği ile dikkat çeken ve iştah açıcı bir tatlı çeşididir. Kadınlar, menülerini zenginleştirmek için sürekli olarak farklı şerbetli tatlı tariflerini denemektedirler. Birçok denenen tariflerden lezzet elde edilse de görsellik de önemlidir ve ceviz ya da fıstık gibi süslemelerle güzel bir görünüm elde edilmektedir. Cevizli gül tatlısı, gül şeklinde olması nedeniyle oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Bu tatlıyı evinizde pratik ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Severek tüketilecek olan bu lezzetli ve pratik tatlıyı menünüzde gönül rahatlığı ile bulundurabilirsiniz. İşte bu eşsiz lezzetin, damaklarda güzel bir tat bırakan ve görselliği ile dikkat çeken mükemmel cevizli gül tatlısının yapılışına göz atalım:
Cevizli Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı eritilmiş margarin ya da tereyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı irmik
  • Alabildiği kadar un
  • Bir kâse ceviz ya da fındık içi
  • Kızartmak için sıvı yağ

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu

Cevizli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tencereye toz şeker ve su konularak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca limon suyu eklenir ve birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek dinlenmeye bırakılır. Şerbet bir köşede beklerken, geniş bir karıştırma kabına daha önceden eritilmiş tereyağı ya da margarin konulur. Ardından yumurta eklenir ve yoğurt da ilave edilerek iyice çırpılır. Daha sonra irmik ve kabartma tozu eklenir ve tüm malzemeler iyice karıştırılır. Un yavaşça ve karıştırarak eklenir, hamurun kulak memesi kıvamında olması gerektiği için un miktarı buna göre ayarlanır. Hamur iyice yoğrulur. Daha gevrek bir hamur elde etmek için hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır.

Dinlenme süresi bittikten sonra hamur üç eşit parçaya ayrılır ve hamur kesme aparatı ya da bir bardak yardımıyla kesilir. Kesilen hamurun en büyük parçası en alta koyularak boy sırasına göre üst üste dizilir. Üst üste dizilen hamurların ortasına biraz yumurta sarısı sürülerek yapıştırılır. Hamurların ortasına parmakla bastırarak gül şekli verilir. Gül şekli verilen hamurlar beklerken, bir teflon tavaya sıvı yağ konulur ve kızdırılır. Kızgın yağa hazırlanan gül tatlısı hamurları koyularak pembeleşinceye kadar kızartılır. Ardından hazırlanan şerbetin içerisine koyularak yaklaşık on dakika kadar şerbetini çekmesi beklenir. Tatlının üzerine ceviz ya da fındık içi serpilir. İşte lezzetiyle enfes, görünümüyle dikkat çeken, kolay ve pratik cevizli gül tatlısının yapılışı bu şekildedir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Salim

11 Temmuz 2024 Perşembe

Acaba cevizli gül tatlısını yaparken şerbetin kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz? ޞeker ve su oranı tam olarak nasıl olmalı ki tatlımızın lezzeti tam anlamıyla otursun? Ayrıca şerbetin ılık mı yoksa soğuk mu eklenmesi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Salim Bey,

Cevizli gül tatlısı yaparken şerbetin kıvamını doğru ayarlamak çok önemlidir. Genellikle şerbet için 1 ölçü şeker ve 1 ölçü su kullanılır. Örneğin, 2 su bardağı şeker için 2 su bardağı su kullanabilirsiniz. Şerbeti yaparken su ve şekeri tencereye alıp karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Şerbetin kıvamı, kaşıktan damla damla akacak şekilde olmalıdır.

Şerbeti tatlıya eklerken ılık olmasına dikkat edin. Tatlı sıcak, şerbet ılık olursa tatlı şerbeti daha güzel çeker ve lezzeti daha iyi olur. Şerbeti döktükten sonra tatlıyı bir süre dinlendirmenizi öneririm, böylece şerbet iyice içine işler.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri