Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı

Samsa tatlısı, fıstık, ceviz ve çikolata gibi malzemelerin bir arada veya ayrı ayrı kullanılmasıyla yapılan lezzetli bir tatlıdır. Samsa tatlısının içerisindeki fıstık, ceviz, çikolata ve yağlar, yüksek kalori değerine sahip olduğundan birkaç dilimi bile doyuruculuk sağlar. Ülkemizde sıkça tatlıcılar tarafından üretilen ve satılan samsa tatlılarının en meşhur olanları Antep fıstığı ve ceviz içiyle yapılan türleridir.

Samsa Tatlısı Malzemeleri
  • 400 gram un,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı limon,
  • 100 gram tuzsuz tereyağı,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 20 adet baklavalık yufka,
  • Dövülmüş ceviz,
  • 150 gram tereyağı,
  • Toz fıstık,
  • 2 su bardağı toz şeker,
  • 2 su bardağı su

Samsa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisine alınan 400 gram una 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı limon eklenir. Uygun miktarda su ile yoğrulan un, hamur haline geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Hamur, el yardımı ile bastırılarak nişasta ile kağıt inceliğine gelene kadar açılır. Açılan yufkanın üzerine kıyılmış ceviz (isteğe bağlı olarak Antep fıstığı da olabilir) serpilir. İnce bir oklava yardımı ile rulo şeklinde sarılan hamur, daha önceden hazırlanmış borcam veya fırın tepsisine çekilir. Hamur, oklavadan çıkarılırken kırışık bir şekilde olmalıdır. Borcamın altı hafifçe sıvı yağ veya tereyağı ile yağlanmalıdır. Oklavadan çıkarılan bütün sarmalar borcam içerisine dizilir ve önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

Samsa tatlısı fırında pişerken, şerbeti hazırlanır. 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker, ocak üzerinde kısık ateşte kaynamaya başlanır. Kaynamaya yakın, şerbete birkaç damla limon sıkılır. Samsa tatlısı fırında pişerken, bir müddet soğuması ve kuruması için tezgahta bekletilir. Kaynatılan şerbet, ılıması için kenara alınır. Soğuyan samsa tatlısının üzerine 100 gram kadar tuzsuz tereyağı eritilerek kaşık yardımı ile dağıtılır. Akabinde ılıklaşan şerbet, samsa tatlısının üzerine dökülür. Tatlının şerbetini çekmesi için bir müddet tezgahta bekletilir. Tatlı, şerbetini çekince içi yumuşak ve dışı çıtır çıtır bir lezzet alarak sunuma hazır hale gelir. Bir tatlı tabağı üzerine birkaç dilim samsa tatlısı koyularak üzerine toz fıstık serpilir ve sunuma hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dürre

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Samsa tatlısının içindeki malzemelerin kalorisi çok yüksek, bu tatlıyı yerken dikkatli olmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dürre, Samsa tatlısının kalorisi gerçekten de yüksek olabilir. İçerisindeki şeker ve yağ oranı nedeniyle porsiyon kontrolü yaparak tüketmek daha sağlıklı olabilir. Eğer kalori alımınıza dikkat ediyorsanız, bu tatlıyı az miktarda ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri