Elmalı Ayva Tatlısı Elmalı ayva tatlısı, ayva ve elmayı sevenler için oldukça lezzetli ve hafif bir tatlıdır. Ayva ve elma ikilisi bir arada nasıl olur diye sorarsanız, bence deneyip siz karar vermelisiniz. Özellikle krem şanti ile birlikte farklı ve güzel bir tat sunar. Bu tatlı, akşam yemeğinde, ağır bir yemeğin ardından misafirlerinize ikram edebileceğiniz, sunumuyla da dikkat çeken bir lezzettir. Şimdi, deneyenler tarafından övgü alan bu tatlının malzemelerine ve yapılışına geçelim. Elmalı Ayva Tatlısının Malzemeleri
İçini Doldurmak İçin
Süslemek İçin
Elmalı Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır? İşe öncelikle ayvaları bol su ile yıkamakla başlayın ve kabuklarını ince bir şekilde soyun. Daha sonra kabukları soyulan ayvaları ortadan ikiye bölün ve çekirdekli orta kısmını bir bıçak veya kaşık yardımı ile oyun. Burada önemli olan şey, ayva çekirdeklerini atmamaktır. Ayvaları pişirirken çekirdekler, ayvalara kırmızı rengi verir ve şerbetini jöleleştirir. Ayvaları soyma ve oyma işlemi biraz uzun sürebilir, çünkü ayva oldukça sert bir meyve olduğu için bu işlem zorlaşır. Bu işlem uzun süreceğinden, ayvaların kararmasını önlemek amacıyla soyulan ayvaları limon ile ovabilir ya da hazırladığınız limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz. Soyma ve oyma işlemi biten ayvaları uygun bir tencere içerisine oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde dizin. Ayva çekirdeklerini de üzerine serpiştirin. Eğer gıda boyası kullanmak istemiyorsanız, ne kadar çok ayva çekirdeği olursa, ayvalar da bir o kadar kızarır. Daha sonra suyu bir kaba alın ve çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyasını da ilave ederek karıştırın. Bu karışımı her bir ayvanın üzerinden gezdirerek dökün ve karanfilleri de tencerenin içine atın. Toz şekeri de ayvaların üzerine eşit bir şekilde dökün ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte ayvaların yumuşayıp pişmesini bekleyin. Ayvaların pişme süresi yaklaşık olarak bir saat sürecektir. Ayvalar kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alın. Elma harcını hazırlamak için elmanın kabuğunu soyup rendeleyin. Rendelenmiş elmaları bir tavanın içerisine alın ve iki yemek kaşığı şekeri de ilave ederek elmayı pişirmeye başlayın. Elmalar suyunu çekene kadar pişirin ve elmanın rengi dönene kadar devam edin. Altını kapattıktan sonra tarçın ve yarım su bardağı ceviz içini ekleyerek karıştırın. Bu sırada soğumuş olan ayvaları servis edeceğiniz tabağa alın ve tencerenin dibindeki şerbeti de ayvaların üzerine kaşık yardımı ile gezdirin. Soğuyan elmalı harcı ayvaların içine paylaştırın. Bu sırada soğuk süt ve bir paket sade krem şantiyi bir kaba boşaltın ve mikser yardımı ile çırpın. Katılaşan krem şanti hazır demektir. Hazır olan krem şantiyi de elmalı ayva tatlısının üzerine istediğiniz şekilde koyun. Son olarak isteğinize göre çekilmiş Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |