Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı, kış aylarının ve Ramazan sofralarının vazgeçilmez bir tatlısıdır. Türkiye'de özellikle Eskişehir'de bol miktarda tüketilen bu tatlı, hem insan sağlığına faydalı hem de oldukça lezzetlidir. Sütlü ve hamur tatlılarını sevmeyen kişiler için de iyi bir alternatiftir. Kabak tatlısının yapımı oldukça kolaydır, ancak şeker oranını ve pişirme süresini iyi ayarlamak gerekir. Özellikle fırında kabak tatlısı pişirmek ayrı bir marifet istemektedir. Kabak tatlısı ne çiğ kalmalı ne de fazla erimelidir; yumuşak ama dağılmayan bir kıvamda olmalıdır.

Kabak tatlısı, sindirimi kolaylaştıran ve lif oranı yüksek bir tatlıdır. Bal kabağından yapılan bu tatlı, vitamin açısından oldukça zengindir. Kabak tatlısını özellikle Ramazan ayında tüketmek, kan şekeri dengesini sağlamak ve metabolizmayı çalıştırıp hazmı kolaylaştırmak açısından faydalıdır. Hamur işlerini sevmeyen kişiler, kabak tatlısı ile tatlı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Eğer siz de kabak tatlısı severlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Şimdi kolları sıvayıp mutfağa girme zamanı!

Fırında Kabak Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo bal kabağı
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın

Süslemek İçin Gerekli Malzemeler

  • Karamelli veya vanilyalı dondurma
  • Ceviz içi
  • Dilerseniz tahin

Fırında Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bal kabaklarının kalın kabuklarını ve içinin lifli kısmını keserek temizliyoruz. Bu işlem zor olduğundan ve evde yapımı zahmetli olduğundan, hazır dilimlenmiş bal kabağı almayı tercih edebilirsiniz. Temizlenmiş bal kabağını iyice yıkayıp iri dilimler halinde kesiyoruz. Dilimlediğimiz bal kabaklarını fırın tepsisine koyup üzerine çubuk tarçın ve karanfilleri ekliyoruz ve toz şekeri her yerine eşit miktarda serpiyoruz. Daha sonra üzerine folyo kapatıp şeker eriyip sulanana kadar bekliyoruz. Bu işlemi akşamdan veya bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz.

Beklettiğimiz kabakları, önceden ısıttığımız 200 derece fırında, üzeri folyo kapalı olarak 30 dakika pişiriyoruz. Ardından üzerini açıp kabakların üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. Kabakları kızartmak keyfinize kalmış; dilerseniz tadına bakıp yeterli olduğunda fırından çıkarabilirsiniz. Fırından çıkardığımız kabak tatlısını dondurma ile servis yapmak için dolapta soğutuyoruz. Kabak tatlısını sıcak sevenler, üzerine tahin ve ceviz gezdirip servis yapabilir. Soğuk sevenler ise kabak tatlısını servis tabağına alıp üzerine ceviz serperek, yanında karamelli veya vanilyalı dondurma ile servis yapabilir.

Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sevgiliye Tatlı Sözler

Sevgiliye Tatlı Sözler

Haber Bülteni