Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı

Canınız tatlı istediğinde hemen yapabileceğiniz, yapımı oldukça kolay ve malzemeleri evinizde rahatlıkla bulunabilen bir tatlıdır. Bu tatlıyı yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, şerbeti dökerken hem tatlının hem de şerbetin ılık olmasıdır. Aksi takdirde tatlınız hamur olacaktır. Şimdi Şam tatlısının tarifine geçelim.

Şam Tatlısı Tarifinin Malzemeleri

  • Bir su bardağı toz şeker
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Bir su bardağı un
  • İki buçuk su bardağı irmik
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir paket vanilya
  • Bir çay kaşığı tepeleme karbonat
  • Bir çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık

Şerbeti İçin

  • İki buçuk su bardağı toz şeker
  • İki buçuk su bardağı su
  • Üç veya dört damla limon suyu

Şam Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak Şam tatlısının şerbetini hazırlamak ile işe başlayın. Bunun için uygun bir tencere içerisine iki buçuk su bardağı şeker ve iki buçuk su bardağı suyu alıp kaynatmaya bırakın. On dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip bir iki dakika daha kaynadıktan sonra altını kapatıp soğuması için bir kenara alın.

Şimdi sıra Şam tatlısının kekini hazırlamaya geldi. Bunun için uygun bir karıştırma kabının içerisine bir su bardağı şeker, bir su bardağı yoğurt ve bir çay bardağı sıvı yağı alın ve mikser yardımı ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın. Ardından iki buçuk su bardağı irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyip bu sefer tel çırpıcı ile çırpın. Unu da kontrollü şekilde ilave edip çırpın. Yağlanmış kare borcama hazırlanan tatlının hamurunu dökün. Döktüğünüz hamurun üzerine fıstıkları düzenli bir şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık olarak kırk dakika pişirin.

Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcağının çıkmasını bekleyin. Biraz soğuyan keki keskin bir bıçak ile düzgün bir şekilde dilimlere ayırın. Ilık olan şerbeti ılık tatlının üzerine dökün. Şerbetin daha kısa bir sürede çekmesi için Şam tatlısının üzerine tepsi kapatabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir veya iki saat kadar bekledikten sonra Şam tatlısını arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Şam tatlısı, özellikle Orta Doğu mutfağında yaygın olan bir tatlıdır. Bu tatlı, irmik ve yoğurt kullanılarak yapılan ve şerbet ile tatlandırılan bir tatlıdır. Şam tatlısının kökeni, adını aldığı Suriye'nin başkenti Şam'dan gelmektedir. Geleneksel olarak bayramlarda ve özel günlerde yapılan bu tatlı, farklı versiyonlarıyla da bilinir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şikayet

25 Temmuz 2024 Perşembe

ޞerbeti dökerken tatlının hamur olmaması için şerbetin ve tatlının ılık olması gerektiğini belirtiyorsunuz. Peki şerbeti hazırlarken limon suyunu ne zaman eklemeliyim? ޞerbetin kaynamasının ne kadar sürmesi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞikayet,

ޞerbeti hazırlarken limon suyunu şerbet kaynadıktan sonra eklemelisiniz. ޞerbetin kaynama süresi genellikle 10-15 dakika arasındadır. Bu süre boyunca şekerin tamamen erimesi ve şerbetin koyulaşması sağlanır. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip bir iki dakika daha kaynatırsanız, şerbetiniz hazır olur. Bu şekilde hazırladığınız şerbet, tatlınızın hamur olmasını engelleyecektir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri