Şam Tatlısı Canınız tatlı istediğinde hemen yapabileceğiniz, yapımı oldukça kolay ve malzemeleri evinizde rahatlıkla bulunabilen bir tatlıdır. Bu tatlıyı yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, şerbeti dökerken hem tatlının hem de şerbetin ılık olmasıdır. Aksi takdirde tatlınız hamur olacaktır. Şimdi Şam tatlısının tarifine geçelim. Şam Tatlısı Tarifinin Malzemeleri
Şerbeti İçin
Şam Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak Şam tatlısının şerbetini hazırlamak ile işe başlayın. Bunun için uygun bir tencere içerisine iki buçuk su bardağı şeker ve iki buçuk su bardağı suyu alıp kaynatmaya bırakın. On dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip bir iki dakika daha kaynadıktan sonra altını kapatıp soğuması için bir kenara alın. Şimdi sıra Şam tatlısının kekini hazırlamaya geldi. Bunun için uygun bir karıştırma kabının içerisine bir su bardağı şeker, bir su bardağı yoğurt ve bir çay bardağı sıvı yağı alın ve mikser yardımı ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın. Ardından iki buçuk su bardağı irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyip bu sefer tel çırpıcı ile çırpın. Unu da kontrollü şekilde ilave edip çırpın. Yağlanmış kare borcama hazırlanan tatlının hamurunu dökün. Döktüğünüz hamurun üzerine fıstıkları düzenli bir şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık olarak kırk dakika pişirin. Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcağının çıkmasını bekleyin. Biraz soğuyan keki keskin bir bıçak ile düzgün bir şekilde dilimlere ayırın. Ilık olan şerbeti ılık tatlının üzerine dökün. Şerbetin daha kısa bir sürede çekmesi için Şam tatlısının üzerine tepsi kapatabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir veya iki saat kadar bekledikten sonra Şam tatlısını arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Şam tatlısı, özellikle Orta Doğu mutfağında yaygın olan bir tatlıdır. Bu tatlı, irmik ve yoğurt kullanılarak yapılan ve şerbet ile tatlandırılan bir tatlıdır. Şam tatlısının kökeni, adını aldığı Suriye'nin başkenti Şam'dan gelmektedir. Geleneksel olarak bayramlarda ve özel günlerde yapılan bu tatlı, farklı versiyonlarıyla da bilinir. Afiyet olsun. |
Şikayet
25 Temmuz 2024 PerşembeŞerbeti dökerken tatlının hamur olmaması için şerbetin ve tatlının ılık olması gerektiğini belirtiyorsunuz. Peki şerbeti hazırlarken limon suyunu ne zaman eklemeliyim? Şerbetin kaynamasının ne kadar sürmesi gerekiyor?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Şikayet,
Şerbeti hazırlarken limon suyunu şerbet kaynadıktan sonra eklemelisiniz. Şerbetin kaynama süresi genellikle 10-15 dakika arasındadır. Bu süre boyunca şekerin tamamen erimesi ve şerbetin koyulaşması sağlanır. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip bir iki dakika daha kaynatırsanız, şerbetiniz hazır olur. Bu şekilde hazırladığınız şerbet, tatlınızın hamur olmasını engelleyecektir.
Afiyet olsun!