Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı, Sultan tatlısı anadolunun bağrından kopmuş yegâne lezzetlerden biridir. Özellikle misafirlerimizi ağırlarken çayla birlikte güzel muhabbetlerini açılmasına vesile olan bu tatlı kolay hazırlanması ve hafif bir tatlı olmasından dolayı çevremizde sürekli yapılarak tüketilen bir tatlı türüdür.

Sultan Tatlısının Malzemeleri
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 1 yumurta,
  • 250 gram tereyağı,
  • 1 su bardağı irmik,
  • 1 çay bardağı şeker,
  • 2-2,5 bardak un,
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu
  • 1 su bardağı iri kıyımlı ceviz içi
Sultan Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bir tencere içerisine alınan 4 su bardağı su, 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı limon ocak üzerine alınarak kısı ateşte karıştırılır. Şeker suyun içinde tam anlamıyla karışınca şerbet kaynamak için ocak üzerinde yüksek ateşte bekletilir. Şerbet kaynadıktan sonra bir kenarı alınarak soğumaya bırakılır.
Farklı büyükçe olan tencere alınarak içine tereyağı, yumurta irmik, şeker, kabartma tozu, vanilya eklenir. Yumurtanın çırpılmasıyla şeker eriyerek kabaracaktır. Bu sırada azar azar 2 bardak unumuz dökülerek karıştırılmaya devam edilecektir. Un topaklanmaması için bu işlem yavaş yavaş dökülerek gerçekleştirilmelidir. Sultan tatlısı hamurumuzu hazır olduktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak bir tepsi içerisine alınır. Tam olarak bütün hamurlar ceviz büyüklüğüne gelince daha önceden hazırlamış olduğumuz sütün içerisine daldırılıp çıkartıldıktan sonra haşhaş tohumlarının bulunduğu kap içerisinde sütten çıkan sultan tatlı yuvarlak hamurlarına batırılarak yapışması sağlanır. Sütten çıkan ve haşhaş üzerine batırılan tatlının elimizde ortasına hafiften bir çukur açılarak üzerine iri kıyılmış ceviz taneleri dökülür. Önceden hazırlanan borcam veya fırın tepsisine az bir miktarda dibine yapışmasın diye yağ sürülür akabinde daha önceden 180 derece sıcaklıkta hazırlanmış olan fırınımızın içine atılır. Fırında pişince ocak kapatılır ve 5 dakika kadar bekletilir. Çıkartılan sultan tatlısının üzerine daha önceden hazırlamış olduğumuz şerbet soğuk olarak dökülür. Bir süre tezgâh içerisinde bekleyen şerbetlenmiş tatlı zamanla şerbeti çekerek yumuşak ve kıtırak tarzlı bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Akabinde tatlı tabağımız hazır edilir. İçine bir porsiyonda 3 tane bulunacağında tatlı tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sultan Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Krem Şantili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6