Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tatlısı

Yumurta tatlısı, Yozgat yöresine ait ve şerbetli tatlılar kategorisinde yer alan geleneksel bir lezzettir. Bu tatlı, özellikle şerbetli olmasından dolayı oldukça doyurucu ve kalorisi yüksek bir tatlıdır. Ancak, bu özellikleri onu daha az sevilen bir tatlı yapmaz; aksine, yiyenlerin gönlünde taht kuran ve çok sevilen bir tatlıdır. Yumurta, yoğurt, un ve şeker gibi temel malzemelerle yapılan bu tatlı, bol yağda kızartılan hamurun şerbet içinde bekletilmesiyle hazırlanır ve bu yönüyle halka ve tulumba tatlılarına benzer bir lezzete sahiptir. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlının tarifine göz atalım.

Yumurta Tatlısı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (Kek hamurundan biraz koyu kıvamda olacak)
  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 fincan kadar Hindistan cevizi
  • Kızartmak için bol sıvı yağ

Yumurta Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlıyı hazırlamak için öncelikle derin bir kaba üç yumurta kırılır ve iyice çırpılır. Ardından yoğurt eklenir ve tekrar çırpılmaya devam edilir. Daha sonra iki kaşık un ve kabartma tozu eklenir ve karışım tekrar çırpılır. Un eklemesi sürekli olarak ikişer kaşık şeklinde yapılmalıdır ki hamur daha kıvamlı olsun. Hamur hazırlandıktan sonra derin bir tencereye bolca sıvı yağ eklenir ve yağ kızdırılır. Kızgın yağ içerisine tatlı kaşığı ile birer kaşık hamur eklenir. Hamurlar kızarmaya başladığında derin bir servis tabağına alınır. Tatlılar soğurken şerbet hazırlanır. Şerbet için dört bardak su ile dört bardak şeker kaynatılır ve kıvamı koyulaşınca ocaktan alınır. Tatlı iyice soğuyana kadar şerbet de ılık bir kıvamda olacaktır. Soğuk tatlı üzerine ılık şerbet dökülür ve tatlı şerbetini çekince servis edilir. Servis ederken üzerine Hindistan cevizi serpilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Bu tatlıyı daha hafif hale getirmek için, şerbet miktarını azaltabilir veya şerbeti daha hafif bir kıvamda hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, tatlının üzerine farklı malzemeler, örneğin dövülmüş fındık veya ceviz ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Yumurta tatlısı, misafirlerinize sunabileceğiniz pratik ve lezzetli bir alternatiftir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kağan Efe

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Bu yumurta tatlısını yaparken şerbetin kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz? ޞerbetin tatlıya iyice işlemesi için ne kadar beklemek gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kağan Efe, şerbetin kıvamını ayarlarken şekerin tamamen eridiğinden ve su ile iyi bir şekilde karıştığından emin olmalısın. Genellikle şerbeti kaynatıp, kaynadıktan sonra orta ateşte 10-15 dakika kadar daha pişirerek kıvamını ayarlayabilirsin. ޞerbetin tatlıya iyi işlemesi için tatlının tamamen soğuk, şerbetin ise sıcak olması önemlidir. Tatlıyı şerbetle buluşturduktan sonra en az 2-3 saat beklemen, tatlının şerbeti iyice çekmesi için yeterli olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri