Sıcak Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Sıcak Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Ülkemizde sadece soğuk tatlılar ön planda değil, bunun yanında sıcak tatlılar da adından söz ettiriyor. Bazı tatlılar hem sıcak hem de soğuk tüketilebilmektedir. Sıcak tatlılara örnek verecek olursak sufle, künefe, aşure, puding, krep ve benzeri tatlılar sayılabilir. Bugün ise sizlere çok fazla tüketilen iki tatlının tarifinden bahsedeceğiz. İlk olarak künefe tarifi ile mutfaklarınızı şenlendireceğiz, ardından aşure ile taçlandıracağız. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Künefe İçin Malzemeler

  • 600 gram tel kadayıf
  • 300 gram tereyağı
  • 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
  • 350 gram dil peyniri veya künefe peyniri

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 su bardağı ceviz veya 1 su bardağı Antep fıstığı

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet limon
  • 3 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker

Künefe Nasıl Yapılır?

İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayalım. Tencereye 3 su bardağı suyu boşaltalım. 4 su bardağı şekeri içerisine ilave edelim. Karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan sonra bir adet limonumuzu ikiye bölüp, kaynamakta olan şerbetimizin içerisine birkaç damla damlatalım. Biraz daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp, bir kenarda soğumaya bırakalım.

Tavaya 300 gram tereyağının, bir çorba kaşığını ayıralım. Geri kalan tereyağını tavada eritelim. Ayrı bir yerde ayırdığımız bir çorba kaşığı tereyağını, 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi ile iyice karıştıralım. Bu karışımı tepsiye dökelim. Ayrı bir kabın içerisine 600 gram tel kadayıfı boşaltalım ve tavada erittiğimiz tereyağını ilave edelim. Güzel bir şekilde tereyağı ile tel kadayıfı karıştıralım. Tereyağı ve üzüm pekmezi karışımını döktüğümüz tepsinin içerisine, hazırladığımız tel kadayıfın yarısını ekleyip tabanını sıkıca bastıralım. Ardından künefe peynirini ya da dil peynirini kadayıfın üzerine yayalım. Kalan tel kadayıfı da üzerine boşaltalım ve bastıralım. Önceden ısıttığımız 230 derece fırına atıp, üstü kızarana kadar pişirelim. Pişen kadayıfımızı fırından çıkaralım ve önceden soğuttuğumuz şerbeti üzerine dökelim. Daha sonra mikserde ufalttığımız cevizi üzerine dökelim. Künefeniz servise hazırdır.

Aşure İçin Malzemeler

  • 2,5 litre su
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 4-5 adet incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı dökme (soyulmuş buğday)
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 bardak kayısı
  • 1 su bardağı fındık
  • Yarım su bardağı fıstık
  • 1 bardak ceviz
  • 1 adet nar
  • 1 adet portakal

Aşure Nasıl Yapılır?

Tencerenize 2,5 litre suyu dökelim. Kaynamaya bırakalım. Bir adet portakalımızı temizce yıkayalım. Kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Kaynayan suyun içerisine ilk olarak 1 su bardağı fasulyeyi, 1 su bardağı nohudu ve 1 su bardağı dökmeyi ilave edelim ve kaynatmaya devam edelim. Ardından biraz pişirdiğimiz nohudu, dökmeyi ve fasulyeyi bir tutam tuz ile birlikte kayısı, incir, kuru üzüm, fındık, fıstık ve portakal kabuğu ile karıştıralım. Biraz daha kaynattıktan sonra 2 su bardağı şekeri ilave edelim. Kaynatmaya devam edelim. Arada sırada karıştıralım ki dibine tutmasın. Bir çay bardağı nişastayı bir kase su ile karıştırıp çözelim. Ardından kaynayan aşureye ilave edelim. Biraz daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım. Ocaktan aldığımız aşuremizi kaselere dağıtalım. Bir bardak cevizi mikserde öğütelim ve kaselerin üzerine serpiştirelim. Bir adet narımızı taneleyip kaselerdeki aşuremizi süsleyelim.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sıcak Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karamelli Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tarak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tarak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri