Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, yapımı biraz zahmetli olsa da tadı ve görünümü ile şerbetli tatlılar arasında ilk sıralarda yer alır. Şekli ve sunumu ile göz alıcı olan bu tatlı, içindeki ceviz sayesinde de ayrı bir lezzet katar. Üzerini süslemek için kullanılan fıstık ezmesiyle farklı bir sunum elde edilen dilber dudağı tatlısı; özel günlerde, bayramlarda, arkadaş toplantılarında ve düğünlerde tercih edilen tatlılar arasında bulunur.

Dilber Dudağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Üç adet yumurta
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Bir yemek kaşığı limon suyu
  • Beş su bardağı un
  • 250 gram ceviz
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Dört su bardağı şeker
  • Dört su bardağı su
  • Yarım limon
  • Ezilmiş fıstık

Dilber Dudağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle su, şeker ve limon suyunu bir tencereye koyup kısık ateşte yavaş yavaş kaynatalım. Malzemeleri karıştırdıktan sonra şerbet kıvamına gelene kadar pişmeye bırakalım. Başka bir kapta, un, sıvı yağ ve yumurtaları ekleyerek güzelce karıştıralım. İyice karıştırdıktan sonra hamurun içine tuz, kabartma tozu ve bir su bardağı yoğurdu ilave edip karıştırmaya devam edelim. Karışıma limon suyunu ekledikten sonra gerekli miktarda su koyup, hamuru kulak memesi yumuşaklığında hazırlayalım. Yumuşak bir hamur elde edince hamuru on dakika bekletelim.

Hamuru küçük ceviz büyüklüğünde bezeler halinde ayıralım. Hazırladığımız bezeleri yuvarladıktan sonra üzerini nemli bir bez ile kapatıp, yarım saat kadar bekletelim. Hamurun on tanesini servis tabağı büyüklüğünde açarak; aralarına nişasta serpip, üst üste ekleyelim. Üst üste dizdiğimiz hamurları tekrar açarak tepsi büyüklüğünde büyütüp su bardağı ile keselim. Yuvarlak şekilde kestiğimiz hamurların içine cevizin bir kısmını koyup ağzını kapatmadan ikiye katlayalım. Daha sonra fırın tepsisini yağlayıp, içine dizdiğimiz hamurların üstüne bastırmadan tepsiye sıralar halinde dizelim. Bu işlemi bütün hamurlara uygulayarak hepsini on adet üst üste koyduktan sonra açıp; sırasıyla kestikten sonra cevizleri yerleştirip, fırın tepsisine dizelim. Başka bir tarafta tereyağı ve sıvı yağı ısıtarak, hazırladığımız bu hamurların üstüne fırça yardımıyla sürelim. Önceden ısıttığımız 200 derece fırına hazırladığımız dilber dudağı tatlısını koyarak pişmesi için bekleyelim. Hamurların yüzü kızarınca fırından çıkararak diğer fırın tepsisine yerleştirelim. Bütün dilber dudağı hamurlarını pişirdikten sonra soğuması için bir kenarda bekletelim.

Daha önce koyduğumuz şerbetin kıvamını kontrol ederek, gerekli kıvama gelince tencerenin altını kapatalım. Başka bir tarafta soğuttuğumuz dilber dudağı tatlısı hamurları soğuyunca sıcak şerbeti üzerine dökelim. Püf noktası ise hamur veya şerbetin birinin sıcak, birinin soğuk olması gerektiğidir. Bu noktaya dikkat ederek tatlının şerbetini döktükten sonra iki saat bir kenarda bekletelim ki hem şerbetini çeksin hem de tatlı soğusun. Soğuyan şerbetli dilber dudağı tatlısını şık bir servis tabağına alarak sunuma hazırlayalım. Bu tatlı nişastalı açıldığı için yapışmadığından piştiğinde çıtır çıtır olur. Oldukça kolay ve sunumu da güzel olan bu tatlıyı kolaylıkla yapabilirsiniz. Servis tabağına aldığımız tatlının üstüne ezilmiş fıstık ilave ederek servise hazır hale getirelim. Dilber dudağı tatlısı servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tatlı Su Levreği Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Su Levreği Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fiyonk Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri